Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Olga Pashchenko

De Russische pianiste Olga Pashchenko behoort dankzij haar veelzijdigheid, een fabelachtige techniek en haar gepassioneerde spel tot één van de spannendste pianisten van de jonge generatie. Haar repertoire reikt van Bach en tijdgenoten op klavecimbel en Mozart en Beethoven op historische piano, tot 20ste-eeuws en hedendaags repertoire op moderne Steinway.

Geboren in 1986 in Moskou, studeerde Olga Paschenko piano vanaf haar zesde levensjaar; als negenjarige gaf ze haar eerste solorecital in New York. Naast solorecitals speelt Olga regelmatig in kamermuzikaal verband of als soliste met orkest. Buiten Rusland trad ze op in o.a. Duitsland, Frankrijk, België, Italië, Nederland, Zwitserland en de VS. Ze is regelmatig te gast bij zowel oude- als nieuwe muziekfestivals. Olga is ‘Hausmusikerin’ bij het Beethoven-Haus in Bonn, waar ze sinds 2012 vaste gast is. Hoogtepunten in het seizoen 2016/17 zijn een residency bij het Festival Oude Muziek Utrecht, met solo-recitals op klavecimbel en fortepiano en een optreden in de film Der Golem, TV-optredens bij Podium Witteman en Vrije Geluiden, en verschillende Beethoven-recitals, o.a. in het festival Maggio Musicale in Florence, het Cité de la Musique in Parijs en de Juan-March Foundation voor jonge musici in Madrid.

Olga Pashchenko studeerde aan de beroemde Gnessin School of Music in Moskou, bij onder andere Alexei Lubimov (fortepiano en moderne piano), Olga Martinova (klavecimbel) en Alexei Schmitov (orgel). Na haar studie in Rusland volgde zij een postgraduate studie in fortepiano en clavecimbel bij Richard Egarr, die ze beide ‘cum laude’ afsloot.

Tot de indrukwekkende palmares van Olga Pashchenko behoren eerste prijzen op het Festival Romantische Muziek in Moskou 2005, het Internationale Pianoconcours van Karinthië (Oostenrijk) 2006, het Internationale Orgelconcours Soli Deo Gloria in Moskou 2008, het nationale concours voor jonge talenten in Rusland 2009, het eerste Internationale Fortepianoconcours Kremsegg (Oostenrijk) 2011, het Internationale Hans-von-Bülow-concours 2012, waar zij ook de speciale Chopin-prijs won, het Oudemuziekconcours Brugge 2010 (fortepiano) en 2012 (klavecimbel, waar zij ook de publieksprijs won) en het Internationale Premio Ferrari Fortepianoconcours in Rovereto (Italië) in 2012. In juli 2014 won Olga de tweede prijs en de publieksprijs op het Bachconcours in Leipzig en het Geelvinck Fortepiano-concours in Amsterdam.

Olga’s uitvoeringen zijn gedocumenteerd met verschillende radio- en cd-opnamen. Haar eerste cd ‘Transitions’ op, met werken voor fortepiano van Dussek, Mendelssohn en Beethoven wird o.a. bekroond met een ‘10’ door het blad Luister. In 2015 verscheen een de cd “Beethoven – Variations” bij het label Alpha, dat ook haar volgende cd uit zal brengen, met de sonates Appassionata, Les Adieux en Waldstein.

In maart 2017 is Olga Pashchenko benoemd tot docent fortepiano aan het Conservatorium van Amsterdam en volgt daarmee Richard Egarr in die functie op.

Programma:

Ludwig van Beethoven
Sonata c sharp minor op.27, 2 "Mondschein"
Adagio sostenuto, Allegretto, Presto agitato
Sonata f minor op.57 "Appassionata"
Allegro assai, Andante con moto, Allegro ma non troppo - Presto

- - - -

Felix Mendelssohn
Venetiaanse Gondelliederen

Schubert-Liszt
"Ständchen"
"Auf dem Wasser zu singen"

Frederic Chopin
Fantasie-Impromptu op.posth.66
Andante spianato et grande polonaise brillante op.22