Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Noam Vazana - A tribute to Nina Simone

De veelzijdige singer-songwriter Noam Vazana is thuis in Folk en Jazz en alles wat daar tussenin ligt. Zij eert met dit programma Nina Simone, de Diva of Soul.

Tijdens dit eerbetoon zet Noam Vazana het levensverhaal van Nina Simone centraal met intieme details uit haar autobiografie. Vazana zingt, spiegelt, bewondert, verwondert en geeft antwoord op de vragen: Wie was Nina Simone en waarom was haar muziek zo geliefd bij het grote publiek? Alle klassiekers van Simone, zoals o.a. My Baby Just Cares For Me, I Love You Porgy, Don’t Let Me Be Misunderstood en Ain’t Got No – I Got Life vormen de rode draad tijdens deze show.

Nina Simone (21 februari 1933 - 21 april 2003) wordt geboren als Eunice Kathleen Waymon in Tyron, North Carolina. Het is al snel duidelijk dat Waymon muzikaal talent heeft. Al vanaf haar vijfde speelt ze piano en zingt ze in een kerkkoor. Ze neemt in de jaren vijftig de naam Nina Simone aan. Haar artiestennaam is een samenvoegsel van niña (betekent ‘meisje’ in het Spaans) en haar favoriete actrice, Simone Signoret.

Ze is een aanhangster van de Burgerrechtenbeweging en schrijft voor die tijd enkele pittige protestsongs, waaronder Mississippi Goddam en Old Jim Crow. Ze is het racisme in eigen land zo zat dat ze in 1969 besluit de VS voor altijd te verlaten. Ze woont in verschillende delen van de wereld, waaronder Zwitserland, Barbados, Liberia, Groot-Brittannië , België en Nederland.

Gedurende de jaren zeventig en tachtig blijft ze concerten geven voor jazzliefhebbers, waaronder op het North Sea Jazz Festival in 1977 en 1983. Het grote publiek lijkt haar echter te zijn vergeten, tot het nummer My Baby Just Cares For Me, afkomstig van haar debuutalbum, in 1985 wordt gebruikt in een reclame voor Chanel N˚ 5. Er wordt in 1987 een videoclip bij gemaakt met een klei-animatie, waarna het nummer dertig jaar nadat het is opgenomen alsnog naar de top van de hitparades schiet.

Nina Simone overlijdt op 21 april 2003 op zeventigjarige leeftijd in haar huis in Frankrijk.

Noam Vazana
Noam Vazana is zangeres, componist, trombonist, pianist en dirigent. Zij woont in Amsterdam. De ouders van Noam Vazana zijn Marokko ontvlucht, waarna ze in Israël opgroeide. Ze studeerde op het Conservatorium van Amsterdam, de Tel Aviv Muziekacademie en de Jerusalem Muziekacademie. Noam componeerde muziek voor documentaires van BBC4 en NPO en heeft sinds 2008 5 studio-albums opgenomen. Met haar album Love Migration (2014) won zij de ACUM-albumprijs.

Noam stond onder meer op het North Sea Jazz Festival, op Music Meeting en in het Concertgebouw. Zij trad al op met John Clayton, Katie Melua en Bobby McFerrin. Ze verzorgt jaarlijks zo’n 90 optredens over de hele wereld.

Nani Noam Vazana - zang, trombone, piano
Xavi Torres - piano
Willem Barret - bas
Guy Salamon - drums

Recensies

​"Treffend gezongen. Heel goed gedaan" - OOR

"Een show die je niet mag missen" - Volkskrant

"Een muzikaal fenomeen" - Kulturbörse Freiburg

"Buitengewoon, de prachtige ballads van Noam gaan onder je huid" - Frankfurter Algemeine Zeitung