Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Niki Jacobs – The Ballad of Mauthausen

The Ballad of Mauthausen, is een hartverwarmende voorstelling waarin de beroemde Mauthausen liederencyclus van componist Mikis Theodorakis centraal staat. Gekozen is om de liederencyclus van Mikis Theodorakis en Iakovos Kambanellis in te bedden in een breder verhaal: tussen de grote Joodse migratiegolf aan het einde van de negentiende eeuw en de revival van de Joodse levenswijze en cultuur in de Verenigde Staten. Door die opbouw is het groter dan enkel een ode aan onze vrijheid en eindigt de voorstelling uitbundig en vrolijk.

Niki Jacobs
Niki Jacobs (1978) heeft zich de afgelopen twee decennia gespecialiseerd in Jiddische liederen/Joodse Volksmuziek. Vanuit een diepe fascinatie voor haar familiegeschiedenis groeide de passie voor de Jiddische taal en cultuur en in het bijzonder de muzikale traditie van het Jiddisch lied. Vanuit haar klassieke vocale scholing heeft Niki zich gespecialiseerd in het zingen van Jiddische liederen. Zij studeerde aan het conservatorium en daarnaast in London en New York bij o.a. Zalmen Mlotek en Adrienne Cooper. Niki Jacobs is een begaafd vertolker van Jiddische liederen en volksmuziek en wordt gezien als een van de beste Jiddische zangeressen van dit moment. Ook is zij columniste bij het Noordhollands Dagblad.

‘Niki Jacobs heldere warme sopraanstem ontwapent’. Mischa Spel, *** NRC.
‘Theodorakis’ Mauthausen herschapen. Om tot grote schoonheid te komen, hoef je niemand te behagen’. Ton Maas, Mixedworldmusic.com
Niki Jacobs zingt al meer dan twintig jaar in het Jiddisch voor een groot publiek over de hele wereld. Zij wordt internationaal gezien als een van de beste vertolkers van het Europese Jiddische lied. Haar missie begon meer dan twintig jaar geleden vanuit de wens om het Jiddisch dat vroeger in onze straten klonk weer te laten klinken in de Nederlandse theaters en natuurlijk vér daarbuiten. Samen met haar fenomenale ensemble slaat zij met deze voorstelling een brug tussen het Europa van toen en de muziekliefhebber van nu.