Luna Kamerkoor: Een Moderne Mis

Het Luna Kamerkoor is opgericht in 2012 en is een projectkoor voor (ver)gevorderde amateurzangers uit heel Nederland. De repetitieperiode is zeer kort, veelal zijn het niet meer dan zes studiedagen. Het streven is dat twee keer per jaar binnen één project het programma drie keer wordt uitgevoerd. De repertoirekeuze richt zich voornamelijk op muziek vanaf de 19e eeuw. Tot nu toe zijn vier projecten gerealiseerd: in mei 2012 stond Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms op het programma; in september 2013 is CHANTING uitgevoerd, waarbij de meest bekende werken van enkele Engelstalige componisten op het programma stonden. Voor september 2014 zijn het Stabat Mater van Francis Poulenc (versie voor koor en orgel) en het Requiem van Fauré uitgevoerd. Op verzoek van velen is wederom Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms in de programmering voor het voorjaar van 2015 opgenomen.

Midden september 2015 werd het 17 stemmig a capella werk Path of Miracles van Joby Talbot voor het eerst in Nederland uitgevoerd, binnen de thematiek “pelgrimage”. Eind september 2016 verzorgde het Luna Kamerkoor wederom een Nederlandse première: in combinatie met het 40 stemmige Spem in Alium van Thomas Tallis wordt Earthrise van Alec Roth uitgevoerd. De componist heeft vanuit zijn eerder verschenen versies van dit werk een 40 stemmige versie geschreven.
Als eerste Nederlandse koor voerde het Luna Kamerkoor, ditmaal bestaande uit professionele zangers, met begeleiding van het Helios Ensemble, de Matthäuspassion van Johann Heinrich Rolle uit. Als pleitbezorger van dit fantastische werk hoopt Wolfgang Lange een uitbreiding aan te bieden aan het nagenoeg eenzijdige passierepertoire.

Voor het eerste lustrum, het vijfjarig bestaan van het Luna Kamerkoor, september 2017, is het plan gerealiseerd om de Hohe Messe van J.S. Bach uit te voeren.
M.m.v.
Orgel: Erik Jan Eradus
Viool: Lenneke Dijkens
Cello: Gadze Heeres

Wolfgang Lange studeerde hobo bij Han de Vries, Gerhard Turetschek (Wenen, cum laude) en Christian Schneider (Keulen, Konzertfach). Hij was freelance hoboïst in diverse binnen - en buitenlandse (kamer)orkesten en is medeoprichter van het Helios Ensemble. Hij studeerde koordirectie bij Barend Schuurman aan de Hogeschool voor Muziek te Rotterdam en vervolgde de opleiding aan de Hogeschool voor Muziek te Tilburg alwaar hij in 2003 zijn Master’s Degree behaalde. Hij volgde lessen orkestdirectie bij o.a. Julius Kalmar aan het Hans Swarowsky Instituut te Milaan en nam privélessen en volgde stages bij o.a. Timo Nuoranne in Helsinki, dirigent van het Fins Radio Kamerkoor. Wolfgang is dirigent en artistiek leider van het Helios Ensemble.
Met dit gezelschap in combinatie met het professionele Helios Koor realiseerde hij verschillende producties en cd-opnames. In januari 2007 voerde hij met `Helios` de wereldpremière uit van Als je weet waar ik ben zoek me dan van Gábor Tarján en van Daan Mannekes Cantique de Pascal’ in een nieuwe, door Bart Visman geïnstrumenteerde versie, Double. Daan Manneke componeerde in zijn opdracht voor het Helios Trajectoire, een grand motet voor koor en ensemble. Het Helios gaf daarvan de eerste uitvoering in november 2007.

Wolfgang is naast dirigent van het Luna Kamerkoor, ook dirigent van het Utrechts Kamerkoor, Mnemosyne (Nijmegen) en het Gelders Bach Collegium (Apeldoorn). Met deze koren bouwt hij door zijn zeer gevarieerde programmering en uitgebreid repertoire op. Hij zorgt regelmatig voor verschillende Nederlandse premières zoals een eerste versie van Eric Whitacre’s I thank you God for this amazing day, Joby Talbot’s meesterwerk Path of Miracles, Alec Roth’s fascinerende Earthrise en een eerste live uitvoering, sinds 1752, van de Matthäuspasssion van Johann Heinrich Rolle. .

Wolfgang was als koorlid verbonden aan het Bachkoor Holland en Oude Muziek Koor (Arnhem) o.l.v. Daniel Reuss. Als projectzanger was Wolfgang verbonden aan Studium Chorale en de Bach-Academie o.l.v. Philippe Herreweghe. Hij was leerling zang bij o.a. Ronald Klekamp, Geert Berghs, Robert Luts, Xenia Meijer, Henk Gunneman en Hans Scholing. In de zomerperiode is hij sinds 2015 werkzaam voor Studio Dagny (F). Daarnaast werkt hij als interim dirigent voor het professionele Vocaal Ensemble Casuquo.

Datum:

Vrijdag 25 mei 2018
Aanvang 20:15 uur

Toegang:

Voorverkoop: € 12,50
Aan de deur: € 15,-


online bestellen