Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Literaire Salon met Arthur Japin

De Stichting Vrienden Cultuurkoepel Heiloo presenteert m.m.v. de Eerste Bergensche Boekhandel en de openbare bibliotheken in de regio na Adriaan van Dis nog drie schrijversavonden. Prachtige schrijversavonden met een combinatie van diner en vier tot vijf schrijversmomenten op het podium: vertellen, voorlezen, beschouwen, vragen, kopen, signeren.

In navolging op de eerste Literaire Salon neemt Arthur Japin het stokje over. Vanavond neemt Japin ons mee door zijn rijke leven en werk. Onderwijl geniet u van een luxe driegangenmenu.

Arthur Japin (1956) bezocht het Gymnasium in Haarlem en studeerde enkele jaren Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam om daar vervolgens de theaterschool te doorlopen, waar hij in 1982 afstudeerde. Hij speelde diverse rollen voor radio en televisie en op toneel bij onder andere Toneelgroep Centrum en de Theaterunie. Ook zong hij een kleine rol bij de Nederlandse Opera.

In 1987 ontdekte hij het historische, maar tot dan toe onbekende verhaal van twee Afrikaanse prinsjes die in het negentiende-eeuwse Nederland als Hollanders werden opgevoed. Hij stopte met acteren en begon te schrijven: diverse korte verhalen, hoorspelen, toneelstukken en televisiefilms. In 1996 debuteerde hij met de verhalenbundel ‘Magonische verhalen’. Zijn debuut werd veelgeprezen in de literaire kritiek, maar hij brak pas bij een groot publiek door met zijn tweede boek, het verhaal van de twee prinsjes, de roman ‘De zwarte met het witte hart’, die wereldwijd vertaald werd en die hem internationale roem bezorgde. Japin publiceerde dit boek pas na tien jaar onderzoek in Afrika, Weimar en Indonesië.

Na ‘De zwarte met het witte hart’ publiceerde Japin in 1998 een tweede verhalenbundel, ‘De vierde wand’. Het volgende boek had alles te maken met de verfilming door Ineke Smits van enkele van zijn magonische verhalen onder de titel ‘Magonia’. Onder diezelfde titel verscheen een reprise van de magonische verhalen, vermeerderd met het filmscenario en stills uit de film.

Voorjaar 2002 verscheen zijn tweede roman, ‘De droom van de leeuw’, een exuberante literaire verbeelding van de jaren die Japin zelf doorbracht in cinematografische kringen in Rome. Anderhalf jaar later verscheen de derde roman van Japin, ‘Een schitterend gebrek’, die het succes van ‘De zwarte met het witte hart’ in de Lage Landen nog overtrof. Het boek werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en vond al honderdduizenden lezers.

In 2006 schreef Arthur Japin het Boekenweekgeschenk, ‘De grote wereld’, over de liefde tussen Lemmy en Rosa, twee kleine mensen. Dit geschenk werd in een recordoplage door de boekhandel besteld om cadeau te kunnen geven aan de klanten.

September 2007 verscheen ’De overgave’, het op historische feiten gebaseerde, aangrijpende verhaal van een pioniersvrouw, die in het gevecht om haar kinderen en kleinkinderen uiteindelijk het machtigste wapen moet leren hanteren: vergeving. In acht maanden tijd werden er al 175.000 exemplaren verkocht van deze historische roman.

In augustus 2008 verscheen ‘Zoals dat gaat met wonderen’. Al velen jaren houdt Arthur Japin een dagboek bij waarin hij – aanvankelijk uitsluitend voor zichzelf – met grote regelmaat noteert wat hem bezielt. Het boek bevat een keuze uit de dagboeken geschreven tussen 2000 en 2007.

In september 2010 verscheen ‘Vaslav’, een wervelende, historische roman over de legendarische balletdanser Vaslav Nijinski. Binnen enkele maanden tijd werden van dit boek bijna 100.000 exemplaren verkocht. ‘Vaslav’ was genomineerd voor de NS Publieksprijs 2011. In 2014 stond deze roman als toneelstuk in het theater.

In september 2012 verscheen de roman ‘Maar buiten is het feest’ met als thematiek roem, liefde en de krassen op de ziel van iemand die ogenschijnlijk voor het geluk geboren is.

In oktober 2013 verscheen ‘De man van je leven’, een sprankelende comedy of errors over liefde, trouw, overspel en wraak. Deze roman is door Arthur Japin omgewerkt tot een toneelkomedie die vanaf het najaar 2017 in de theaters te zien is.

In 2015 werd zijn roman ‘De Gevleugelde’ gepubliceerd over de nog altijd zeer populaire Braziliaanse luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont.

Op 22 september 2017 is zijn nieuwe roman ‘Kolja’ verschenen over de achtjarige doofstomme jongen die opgevangen wordt door de broers Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Vervolgens reizen ze met Kolja door Europa en bevrijden hem uit zijn isolement. Tot de beroemde componist overlijdt en Kolja in een lastige positie komt terwijl Sint-Petersburg gonst van de geruchten. Deze kersverse roman geeft natuurlijk een mooi première-tintje aan de Literaire Salon met Arthur Japin op 13 december.

De Keuken met Karakter verzorgt wederom het menu:
Voorgerecht:
Steak tartaar van biologische ossenworst met een crèmige eidooier, kruidsla, gefrituurde kappertjes en truffel
Hoofdgerecht:
Iberico steak met een mousseline van knolselderij, wilde broccoli, gekonfijte aardappel en een jus van kardemom
Dessert:
Pannacotta van witte chocolade met “dronken” bosvruchten
Koffie inbegrepen.

“Indien u speciale dieetwensen heeft dan kunt u dat per email doorgeven: info@cultuurkoepelheiloo.nl

Op 21 februari 2018 mogen we de volgende gast begroeten, Ester Naomi Perquin (dichter des Vaderlands) en als laatste Thomas Verbogt en Sjoerd Kuyper op 21 maart 2018.