Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Literaire Salon & Film met Onno Blom

De Literaire Salon presenteert een avondvullende ontmoeting met Onno Blom, de gelauwerde biograaf van Jan Wolkers. Met zijn fantastische en bekroonde biografie: Het Litteken van de Dood neemt hij ons mee door leven en werken van deze wereldberoemde schrijver. Tijdens deze avond wordt de verfilming van Wolkers meest beroemde roman getoond: Turks Fruit.

Jan Wolkers kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam en vond harmonie op Texel. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van Kort Amerikaans, Een Roos van Vlees en Turks Fruit. Wolkers werd opgeleid als beeldhouwer. Zoals hij beeldhouwde met woorden, zo schreef hij met verf.

Meer dan tien jaar lang werkte Onno Blom aan Wolkers’ biografie Het Litteken van de Dood. Op basis van een schat aan materiaal schetst hij een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. Deze verrukkelijk leesbare biografie is het resultaat van tien jaar werk, toegang tot het onthullende en omvangrijke persoonlijke archief van Jan Wolkers (1925-2007) en vele interviews.

Wolkers autobiografische roman Turks Fruit verscheen in 1969 en zette de brave samenleving op zijn kop. Jan Wolkers beschrijft in Turks Fruit de heftige liefde van een beeldhouwer voor een jonge liftster. De roman is Wolkers’ meest gelezen en meest vertaalde boek en werd in 1972 verfilmd door Paul Verhoeven met Monique van der Ven en Rutger Hauer in de hoofdrollen. De roman beleefde tientallen herdrukken en geldt thans als een klassiek meesterwerk dat het veranderende tijdsbeeld van sociale dwang naar persoonlijke vrijheid markeerde. De film heeft maandenlang de hitlijsten aangevoerd en alleen al in Nederland 3,5 miljoen mensen naar de bioscopen gelokt.

Meer informatie klik hier