Russische Matthäus Passion van Hilarion

Het academisch koor en orkest van de Lomonosov staatsuniversiteit Moskou en Kamerkoor Soglasije voeren gezamenlijk de Russische Matthäus Passion van Hilarion uit.

In april 2018 hebben deze twee koren onder leiding van de Russische topdirigent Valeryi Polyanski, samen met nog drie andere Russische koren, dit oratorium uitgevoerd in de Moskouse Crocus Music Hall voor een publiek van bijna 6 duizend mensen. Als première wordt dit unieke en schitterende oratorium nu naar Nederland gebracht en is te zien en horen in de Cultuurkoepel.

In Nederland is de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach één van de bekendste oratoria met jaarlijks vele uitvoeringen en bezoekers. Minder bekend, maar zeker zo mooi, is dat er ook een Russisch compositie van dit oratorium bestaat.

De toonaangevend Russisch componist Hilarion (Alfeyev) heeft aan de traditie van de Matthäus Passion een Russische compositie toegevoegd die muzikaal wezenlijk van het oratorium van Bach verschilt. Deze Matthäus Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus meer in overeenstemming met de Russische oosters-orthodoxe tradities. De Matthäus van Hilarion wordt in Rusland en Oost-Europa door velen bezocht.

Koor Soglasije
Kamerkoor Soglasije uit Zaandam is in 2015 opgericht als Russisch gemengd koor. Het koor staat onder leiding van de in Rusland geboren en opgeleide dirigent Serge Latychev. Dhr. Latychev woont sinds 30 jaar in Heiloo en ontving in 2015 een koninklijke onderscheiding - Ridder in de orde van Oranje Nassau - wegens zijn inzet voor het uitdragen van Slavische en Russische muziek in Nederland. Kamerkoor Soglasije gaf reeds veel concerten in Nederland, Moskou, Wenen, Sint Petersburg en steden van de Gouden Ring in Rusland.

Academisch Koor en orkest Lomonosov van de staatsuniversiteit Moskou
Het Academisch koor en orkest van de Lomonosov staatsuniversiteit van Moskou staat onder leiding van dirigent Mirza Aga Askerov, geboren in Derbent, Republiek Dagestan. Mirza Aga Askerov studeerde af aan het Astrachan conservatorium, is sinds 1990 verbonden aan het Lomonosov koor en orkest en is sinds 1997 artistiek directeur en dirigent.

Sinds 1998 heeft het koor en orkest met succes opgetreden in Rusland, Europa, China en de VS.

Datum:

Zondag 5 april

Aanvang 14:30 uur

Toegang:

€ 27,50


online bestellen