Eddy van der Ley en Willem van Hanegem

Sportverslaggever en journalist Eddy van der Ley vraagt Willem van Hanegem tijdens een inspirerend theatercollege het hemd van het lijf over zijn rijke voetballeven, zijn liefde voor het spelletje, zijn jeugd, Feyenoord en de actualiteit van het moment.

Eén van de beste en meest markante voetballers die Nederland heeft voortgebracht, Willem van Hanegem, geeft nu een theatercollege in Heiloo. Bijna een ouderwetse thuiswedstrijd bij zijn oude liefde AZ.

Interviewer Eddy van der Ley neemt Van Hanegem aan de hand van unieke (wedstrijd)beelden mee op een avontuurlijke reis door zijn rijke voetballeven, met onder meer aandacht voor het totaalvoetbal van Oranje en het WK van 1974 in West-Duitsland. Maar ‘de Kromme’, nog altijd razend populair door zijn volstrekt eigen kijk op het leven en voetbal, spreekt uitgebreid over zijn jeugd, zijn band met Feyenoord, zijn blik op het Oost-Brabantse voetbal, zijn liefde voor het spelletje en de actualiteit van het moment.

Bezoekers gaan de Kromme in al zijn puurheid meemaken: kritisch, betrokken, met een geheel eigen, unieke en soms wat dwarse kijk op voetbal en het leven.’

Willem van Hanegem (20 februari 1944 in Breskens) verloor bij een bombardement op Breskens zijn vader, broertje en zusje. Hij brak op relatief late leeftijd door als profvoetballer maar zou uitgroeien tot één van de beste spelers uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. De meeste voetbalkenners rangschikken hem in de eeuwige ranglijst op de derde plek, achter Johan Cruijff en Marco van Basten. Van Hanegem maakte vooral furore in het shirt van Feyenoord. Met de Rotterdammers werd hij drie keer landskampioen en won hij, naast de UEFA Cup, als eerste Nederlandse club de Europa Cup I en de Wereldbeker. De middenvelder speelde 52 keer voor het Nederlands elftal, waarmee hij de finale haalde van het WK van 1974 in West-Duitsland. Hij begon zijn betaalde voetballoopbaan in 1962 bij Velox en speelde later nog twee jaar in Utrecht, bij de plaatselijke FC (van 1979 tot 1981). Later werd hij trainer van onder meer Feyenoord (kampioenschap in 1993), AZ en assistent-bondscoach van Oranje. Zijn laatste functie was die van hoofdtrainer bij FC Utrecht, daar stopte hij in 2008. Bij Van Hanegem werd in 2017 prostaatkanker geconstateerd, hetgeen in het hele betaalde voetbal en daarbuiten leidde tot massale adhesie- betuigingen. Na 35 behandelingen werd hij genezen verklaard.

Datum:

Vrijdag 15 september 2023
Aanvang 20:15 uur

Toegang:

€ 19,50


online bestellen