Willibroduslezing 2020 - Lilianne Ploumen

Het Willibrordusgenootschap presenteert samen met de Stichting Vrienden Cultuurkoepel Heiloo de 6e jaarlijkse Willibrorduslezing. Deze wordt traditiegetrouw gehouden rondom de sterfdag van Willibrordus (4 november 739 na Chr.) en gaat over menselijke waarden die aan de herkomst van het Landgoed Willibrordus te relateren zijn: verbinding, integratie, ontmoeting, samenleving, 'anders' zijn, barmhartigheid, filosofie en religie. Lilianne Ploumen (Maastricht, 12 juli 1962) is dit jaar de gastspreker. Zij is lid van de Tweede Kamer en oud-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Eerder was ze partijvoorzitter van de PvdA. Zij is één van de meest invloedrijke vrouwen in Nederland. Internationaal voorvechter van het vrije recht op abortus. Dochter van een melkboer. Drager van een pauselijke onderscheiding omdat ze ‘bevlogen is over armoede, onmacht en wat wij deze aarde en anderen aandoen met onze manier van leven.’

Na de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten richtte Ploumen begin 2017 als minister het steunfonds She Decides op, een internationaal fonds voor veilige abortussen, seksuele voorlichting en kraamzorg in arme landen. Het was haar antwoord op het besluit van Trump om de Amerikaanse overheidssteun in te trekken voor organisaties die wereldwijd vrouwen helpen om legaal een abortus te krijgen. Zowel nationaal als internationaal kreeg ze steun. Op een internationale conferentie in Brussel wist zij 400 miljoen euro bijeen te brengen.

Lilianne Ploumen is geboren in Maastricht in 1962. “Je bent niet meer, maar zeker niet minder dan een ander hield mijn moeder me voor. Goed je best doen op school was de opdracht die ik van thuis meekreeg want dat was onze weg naar een goede baan. Ik was het eerste meisje in onze familie dat naar de universiteit ging. Nederland is een land waarin je kansen krijgt. Ik houd ook van Nederland omdat we verder durven te kijken, over de grenzen heen. Want wat we voor ons zelf wensen dat wensen we ook voor anderen”.

Voor slechts € 2,50 koopt u een kaartje voor de lezing. Na afloop van de lezing vragen wij u een vrijwillige bijdrage te doen aan Stichting Vrienden Cultuurkoepel Heiloo.

Voor meer informatie over de lezing of de voorgaande Willibrorduslezingen bezoek dan de Willibrorduslezing-website.

Datum:

Zaterdag 31 oktober 2020
Aanvang 17:00 uur

Toegang:

€ 2,50 reserveringskosten