Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Vrienden van het Lied - Jubileumconcert

Jubileumconcert t.g.v. het 50-jarig bestaan van afdeling Alkmaar.

De Salon, durft u het aan?

Parijs, eind 19e eeuw:
Vrouwen nemen niet publiekelijk deel aan culturele activiteiten. Misia Sert en andere vrouwelijke mecenassen organiseren daarom bijeenkomsten met voordrachten en conversaties over kunst, literatuur en muziek: de ‘Salons’. Die Salons worden gehouden in voorname huizen waar de gastvrouw haar gasten kunstenaars uit allerlei disciplines presenteert: Proust, Debussy, Monet, Diaghilev, Toulouse-Lautrec, Morisot en Coco Chanel zijn vaak aanwezig. Marcel Proust zal een prominente rol spelen in de Salon.

Heiloo, 17 maart 2019:
Zangeres Irene Maessen, fluitiste Eleonore Pameijer en pianiste Reinild Mees brengen deze bijzondere, onvergetelijke en persoonlijke avonden opnieuw tot leven onder de titel ‘De Parijse Salon’. Het programma wordt door de musici zelf rijkelijk toegelicht met wetenswaardigheden en anekdotes, voordat u het weet waant u zich in een salon rond de vorige eeuwwisseling.

In ‘DeParijse Salon’ bent u te gast in de salons van Princesse de Polignac (Winaretta Singer), de legendarische Misia Sert en de mecenas Elizabeth Sprague Coolidge. We brengen u muziek van Gabriël Fauré, Camille Saint-Saëns, Claude Debussy, Maurice Ravel, Kurt Weill, Francis Poulenc, Eric Satie en Cécile Chaminade.

Gastheer Igor Bogaert leidt de dames bij u in en praat het geheel aan elkaar.

Zangeres Irene Maessen heeft de afgelopen decennia op de meest uiteenlopende locaties recitals gegeven. Ze treedt regelmatig op in het Concertgebouw maar was ook te horen in de Museumtuin; ze zingt op alle locaties, en ook bij u thuis, met de haar kenmerkende passie en overtuigingskracht. Bijzonder is de wijze waarop ze het publiek weet mee te nemen in haar interpretaties van de liederen en in de anekdotes en verhalen rondom de componisten en de tijd waarin ze leefden. Een uitstekende basis voor ‘De Parijse Salon’.
www.irenemaessen.nl

Fluitiste Eleonore Pameijer heeft een voorliefde voor de onbetreden paden. Naast het spelen van het bekende repertoire diept ze vaak tot veler verrassing steeds weer muziek op die nog niet geklonken heeft en geeft ze een nieuw leven aan composities van vele vergeten componisten. Ze vormt al 20 jaar een duo met Irene Maessen, met wie zij zeer uiteenlopend repertoire speelt. Deze match voor ‘De Parijse Salon’ was snel gemaakt.
www.eleonorepameijer.com

Pianiste Reinild Mees verzamelt musici om zich heen met wie ze extravagante producties maakt; een Vrouwenmarathon (een recital met vier topzangeressen met louter liederen van vrouwelijke componisten), Vrouwenportretten (geënsceneerde liedrecitals uitgevoerd als mini-opera’s) – haar voorliefde om de vrouw in het zonnetje te zetten is evident. De initiatiefnemers van de salons in de 19e eeuw waren meestal vrouwen.
www.reinildmees.com