Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Uitreiking Victoriefonds Cultuurprijs Letteren 2020

Op zondagmiddag 4 oktober reikt burgemeester Hans Romeyn, voorzitter van de vakjury, de Victoriefonds Cultuurprijs voor Letteren uit in Cultuurkoepel in Heiloo. De drie genomineerde kunstenaars zijn Bette Adriaanse, Renske Jonkman en Hannah van Wieringen. De presentatie is in handen van auteur Ronald Giphart.

De kunstenaars
Bette Adriaanse (1984)
Studeerde Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing aan de Universiteit van Oxford. Haar roman ‘Post voor Rus Ordelman’ (2016) kwam eerst in het Engels uit. Haar korte verhalen en fabels publiceerde zij in verschillende Europese magazines voor literatuur, kunst en filosofie en op haar website. Haar werk is fantasierijk, mysterieus en allegorisch.

Renske Jonkman (1982)
Studeerde Nederlandse Taal & Cultuur, maar haar literaire loopbaan begon met het winnen van de Lowlands Blogwedstrijd in 2009. Haar debuutroman ‘Zo gaan we niet met elkaar om’ (2011) werd lovend ontvangen door pers en publiek evenals haar tweede roman ‘Gibraltar’ (2015). Haar columns voor Trouw gaan vaak over haar leven op het platteland.

Hannah van Wieringen (1982)
Het maakt niet uit op welke plaats in haar oeuvre je begint te lezen: gedicht, theatertekst, kerstverhaal, dialoog, boekrecensies of roman ze is van vele markten thuis. Ze is een meester in het neerzetten van een situatie, vanuit de personages, die sprekend de wereld tot leven laten komen. Met haar debuut ‘De kermis van Gravezuid’ (2012) won ze de Academica Literatuurprijs.

Over ons
Iedere twee jaar reikt stichting Cultuurprijs regio Alkmaar drie cultuurprijzen uit aan beeldend kunstenaars, schrijvers en podiumkunstenaars die zich op een bijzondere manier in hun vak onderscheiden en een relatie hebben met de regio Alkmaar. Een vakjury onder leiding van een burgemeester uit de regio benoemt de genomineerden en kent de prijzen toe. Ook roept zij de winnaar uit van de Jong Talent Prijs. Tot 2016 gebeurde dat onder naam Rabobank Cultuurprijs. Sinds 2017 is het Victoriefonds hoofdsponsor. De Rabobank is sponsor van de Jong Talent Prijs.