Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Verkiezingsdebat

Lijsttrekkers aan het woord

'Geen hobby maar een roeping'
Het leven van een lijsttrekker

Heiloo-2000
Lijsttrekker Fred Dellemijn van HEILOO-2000 ziet het lijsttrekkerschap als een mooie aanvulling op zijn wethouderschap. "Als wethouder moet je terughoudend zijn over wat er gerealiseerd is, terwijl je als lijsttrekker je eigen partij wat meer voorop mag stellen, dat maakt het extra bijzonder." Voor Dellemijn vallen zijn lijsttrekkers-werkzaamheden en het werk als wethouder "als het ware in elkaar". Daarnaast veroorzaakt de verkiezingsperiode voor Dellemijn ook een gezonde spanning. "Er is competitie en het vertrouwen van je dorpsgenoten krijg je niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen."

CDA
Elly Beens (CDA): "Natuurlijk promoten wij het CDA het hele jaar door, maar nu brengen we in het campagneteam de standpunten zo compact en scherp mogelijk over het voetlicht. Dat is mooi om te doen. Ik heb het nu wat drukker, maar dat is niet erg: ik ben naast mijn werk als wethouder graag een paar uur extra in touw." Elly Beens geeft de campagne letterlijk een gezicht. "Net zoals meer partijen dit doen, staat ook mijn hoofd op de poster, waardoor ik voor mijn gevoel soms net iets teveel in de picture sta. Dat is wel even wennen als je door jezelf op straat wordt aangekeken. Aan de andere kant is het juist extra mooi om voor mijn partij naar voren te mogen treden."

VVD
Rob Opdam (VVD) werkte als team samen met VVD-raadsleden aan het verkiezingsprogramma. Ook laat hij drie nieuwe kandidaat-raadsleden kennismaken met het gedachtengoed van de partij en praat hij als lijstrekker graag met mensen in het dorp. "Het is belangrijk te weten wat er leeft; wat gaat er goed en wat kan beter? Ik merk dat sommige mensen op een heel ander niveau tegen thema's aankijken dan wij in het gemeentehuis. Goed om die ideeën mee te nemen." Rob Opdam investeert als lijstrekker - vooral in de weekenden - extra tijd aan zijn politieke werk en noemt dat leuk. "Het is nuttig te investeren in je eigen dorp."

Heiloo Lokaal
Tijmen Valkering van Heiloo Lokaal doet tijdens de campagne binnen zijn partij veel samen zoals het schrijven van het verkiezingsprogramma en andere teksten. "Nu de flyers en posters klaar zijn, treedt de partij extra vaak naar buiten zoals in de bibliotheek, het Trefpunt en op de weekmarkt. Dat heeft volgens mij meer zin dan debatteren. Tijdens een debat zie je vaak dezelfde mensen. Juist bij andere gelegenheden spreken we mensen aan die ons nog niet zo goed kennen. Overigens hebben wij altijd al veel contact met de inwoners hoor. Of dit werk veel tijd kost? Ik zie het niet als een belasting. Bovendien: ik ben met pensioen, ik kan mij er gelukkig de hele dag mee bezighouden."

PvdA
Ko Hemminga (PvdA) maakt zich als lijsttrekker graag hard voor "belangrijke onderwerpen die voor vele jaren de toekomst van Heiloo gaan bepalen". "Dat doe ik vanuit passie en bevlogenheid, maar dat kan alleen met steun van het thuisfront. Het raadswerk neemt voor mij gemiddeld 16 tot 20 uur per week in beslag. Daarnaast beantwoord ik extra veel e-mails van inwoners. Dit gecombineerd met een meer dan fulltime baan en mijn privé-leven maakt dat ik voortdurend prioriteiten moet stellen. Ik ben al blij als ik een thuiswedstrijd van HSV kan bijwonen. Ik zie het werk van lijsttrekker daarom zeker niet als leuke hobby maar als een roeping."

D66
Fons Hopman van D66 is vooral bezig met canvassen. "Wat dat is? We gaan langs de deuren en vragen inwoners wat volgens hen in Heiloo goed geregeld is en wat beter kan. De reacties zijn zeer spontaan en het is leerzaam. Mede aan de hand daarvan scherpen we onze speerpunten en prioriteiten aan, zodat we die helder kunnen overbrengen aan inwoners en de andere partijen. Ook kijken we naar de overeenkomsten en verschillen met andere partijen. Mochten we in het formatieproces gaan meedoen, dan is dat belangrijk te weten. Het campagnewerk is inspirerend en geeft mij extra energie. Alle lof trouwens voor de mensen die minder zichtbaar zijn maar ook hard werken voor de partij.

NCPN
Willem Gomes (NCPN) stelde zich dit jaar voor de zesde keer verkiesbaar en maakt zich mede hierom niet druk over het lijsttrekkerschap. "Ik doe dit al zo lang, ik kan mijn standpunten prima vertellen en weet wat de andere partijen willen, dus dat komt goed. Verder voel ik mij jonger dan dat ik eigenlijk ben en kan ik mijn werkzaamheden goed combineren met mijn privé-leven." Gomes noemt de deelname van de NCPN "niet per se leuk, maar wel hard nodig. "Er is veel fout en daarom is het nodig dat er kritiek komt op het college van B&W en de coalitiepartijen." De NCPN-lijsttrekker schrijft vlak voor de verkiezingen wat vaker - momenteel elke week - een advertentietekst in de Uitkijkpost.

Gemeentebelangen Heiloo
Gemeentebelangen Heiloo is een nieuwkomer in de Heilooër politiek. Lijsttrekker Peter Rood noemt zichzelf "zeer gemotiveerd, vanuit de overtuiging dat het anders moet en om de inwoners een werkelijk alternatief te bieden." Peter Rood gaat wat minder werken, omdat een zetel in de gemeenteraad nu eenmaal tijd en inzet vergt. "Vooral in de campagnetijd is het extra druk. Ik heb zin in deze uitdaging. De eventueel minder leuke kanten ervan ga ik vast nog ervaren. Gelukkig heeft Gemeentebelangen Heiloo een ijzersterk team."

Wilt u het verkiezingsdebat bijwonen, dan kan dat door u op te geven via verkiezingsdebat@heiloo.nl.

E.66
E.66 doet niet mee aan de verkiezingen.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser