Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Sweelinck Barokorkest

Het Sweelinck Barokorkest speelt onder leiding van Peter Van Heyghen sprankelende symfonieën uit Oostenrijk en Bohemen, geschreven in een periode dat de symfonie nog in de kinderschoenen stond. Een klankenfeest van opgewonden violen, zangerige fagotten, priemende hobo’s, strelende fluiten, uitbundige hoorns, majestueuze trompetten en enthousiast roffelende pauken. Met 32 musici wordt het een volle bak op het podium!

In Habsburgs klassiek worden symfoniëen van Mozart, Haydn, Vaňhal en Dittersdorf ten gehore gebracht. In Bohemen, Silezië en Hongarije waren deze vier grootmeesters van de “Weense” klassieke symfonie actief. Samen waren zij verantwoordelijk voor het vervolmaken van een genre dat hen na ruim een eeuw nog steeds op het basismenu van elke rechtgeaarde componist zet.

Programma:

Jan Křtitel Vaňhal: Symphony in D minor (Bryan d1 – ca.1772) 15’

(1739-1813)

Allegro – Arioso – Menuetto/ Trio – Presto

2 ob/2 trav, 2 hrn, str, basso continuo

Carl Ditters von Dittersdorf: Symphony in Es major (Krebs 125, Grave Eb19 – ca. 1782) 20’

(1739-1799)

Adagio/ Allegro – Adagio ma non molto – Menuetto 1 & 2 – Finale

trav, 2 ob, 2 fg, 2 hrn, 2 trp, pk, str

-pauze-

Joseph Haydn: Sinfonia in B flat major from Armida (Hob. XXVIII/12 – 1783) 6’

(1732-1809)

Vivace – Allegretto – Vivace

trav, 2 ob, 2 fg, 2 hrn, str, basso continuo

Wolfgang Amadeus Mozart: Symfonie nr 38 in D major “Prager” (KV 504 – 1786) 24’

(1756-1791)

Adagio/ Allegro – Andante – Presto

2 trav, 2 ob, 2 fg, 2 hrn, 2 trp, pk, str

Het Sweelinck Barokorkest
Het Sweelinck Barokorkest is het orkest van de afdeling oude muziek van het Conservatorium van Amsterdam. Het orkest is opgericht door Lucy van Dael en Alfredo Bernardini, maar wordt ook geleid door de andere docenten van de afdeling oude muziek. Voor concerten in binnen- en buitenland studeert Het Sweelinck Barokorkest ieder jaar een aantal programma’s in onder leiding van de internationaal bekende docenten van de oude-muziekafdeling, zoals Alfredo Bernardini, Jed Wentz, Teunis van der Zwart en Menno van Delft. In de afgelopen jaren speelde het Sweelinck Barokorkest werken van o.a. Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Claudio Monteverdi, Joseph Haydn, Arcangelo Corelli, Tomaso Albinoni en Francesco Geminiani. In januari 2014 gaf het orkest een spraakmakend concert met Franse barokmuziek onder leiding van Sigiswald Kuijken. In februari 2016 verleende het SBO zijn medewerking aan een concertreeks met Il Fondamento en de conservatoria van Brussel en Gent.