Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Stef Bos - Oud werk - Nieuw werk - Dat werkt!

Stef groeide op in zijn geboorteplaats Veenendaal. Hij rondde de lerarenopleiding in Utrecht af en vertrok naar Antwerpen om aan de theateropleiding 'Studio Herman Teirlinck' de kleinkunstrichting te volgen. Na zijn studie werd het cabaret losgelaten en de liedschrijver geboren. Met leraren als Johan Verminnen, Raymond van het Groenewoud, Jean Blaute, Deniece de Weerdt, Michel Oukhow en anderen.

Het album Is dit nu later met de single Papa werd een grote hit en blijft tot vandaag de dag onlosmakelijk met zijn naam verbonden. Het album verkocht hierdoor dubbel platina en datzelfde jaar (1990) mocht hij twee prijzen in ontvangst nemen: een Edison en de Zilveren Harp. Met het album Vuur verdiende Bos een nominatie voor de Edison, maar won deze uiteindelijk niet.

In 2000 kreeg Stef Bos voor zijn album Zien, een tweede Edison en een Gouden Harp. Voor deze cd kwam er niet alleen een theatertour door België en Nederland, maar ook door Zuid-Afrika. In 2001 was Bos de centrale gast op Nekka-Nacht in het Antwerpse Sportpaleis. Voor het eerst in de geschiedenis van de Nekka-Nacht was het Sportpaleis uitverkocht. Stef Bos was de gastheer en musiceerde met Johan Verminnen, Raymond van het Groenewoud, Clouseau, Boudewijn de Groot en vele anderen. De cd Van Mpumalanga Tot Die Kaap bevat diepgaande Afrikaanse invloeden. De cd Donker en Licht volgde met de bijbehorende theatertour Niemandsland. Op de cd Ruimtevaarder stonden vooral nieuwe liederen die op de Licht-tour gespeeld waren. In 2009 kreeg hij een opdracht van de NCRV om 12 nieuwe liederen te schrijven op basis van personen uit de Bijbel, deze werden opgenomen met het Metropole orkest. Het project kreeg de titel In een ander licht. Tegelijkertijd werden twee nieuwe albums opgenomen Kloofstraat en Minder meer met nieuw Nederlandstalig materiaal.

Sinds 2012 heeft hij met zijn Zuid-Afrikaanse vrouw (kunstenares Varenka Paschke) twee kinderen en ze wonen in Kaapstad en in Wachtebeke (België). Hij deed veel inspiratie op in West-Afrika en even later ook in Zuid-Afrika. Afrikaanse invloeden zijn duidelijk herkenbaar op de albums die Stef Bos uitbracht. In februari 2010 kreeg Stef Bos in Zuid-Afrika als eerste buitenlandse singer-songwriter een prijs voor zijn bijdrage aan de Afrikaanse taal en muziek in de afgelopen 15 jaar. Op de cd's Vuur tot en met De Onderstroom zijn nummers te vinden, die opgenomen zijn met Afrikaanse musici of ontstaan zijn dankzij de samenwerking met hen.