Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Pracht en Praal in de 17e eeuw

Grote componisten uit de 17e eeuw, zoals Schütz, Schein, Scheidt en Buxtehude schreven veel werken voor een bezetting van meerdere ‘koren’, vocaal-instrumentale groepen. Als deze verspreid over de ruimte staan opgesteld hebben zij in hun samenspel grote zeggingskracht.
Hoewel deze stukken voor uitvoeringen in kerken geschreven zijn, komen zij in een zaal als de Cultuurkoepel uitstekend tot hun recht. De opstelling van de zaal wordt zo ingericht dat het publiek ook hier te midden van de koren zit en de effecten van de meerkorigheid kan genieten.
De studenten Oude Muziek van het Conservatorium van Amsterdam hebben ervaring met dit programma opgedaan tijdens een werkweek in het Noord-Duitse Stralsund. In de Marienkirche aldaar is in de vorm van een aantal originele muziekbalkons de setting nog aanwezig waarvoor de uitgevoerde werken geschreven zijn.

Meerkorige muziek uit de 17e eeuw, o.a.:
Heinrich Schütz: uit Psalmen Davids: Jauchzet dem Herren SWV 36, An den Wassern zu Babel SWV 37
Samuel Scheidt: Vater unser im Himmelreich
Dietrich Buxtehude: Jesu, meines Lebens Leben, BuxWV 62
en werken van Scheidt en Weckmann

Het Sweelinck Barokorkest
Het Sweelinck Barokorkest is het orkest van de afdeling oude muziek van het Conservatorium van Amsterdam. Het orkest is opgericht door Lucy van Dael en Alfredo Bernardini, maar wordt ook geleid door de andere docenten van de afdeling oude muziek. Het Sweelinck Barokorkest studeert ieder jaar een aantal programma’s in onder leiding van de internationaal bekende docenten van de oude-muziekafdeling, zoals Alfredo Bernardini, Jed Wentz, Teunis van der Zwart en Menno van Delft, waarna concerten in binnen- en buitenland worden gegeven. In de afgelopen jaren speelde het Sweelinck Barokorkest werken van o.a. Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Claudio Monteverdi, Joseph Haydn, Arcangelo Corelli, Tomaso Albinoni en Francesco Geminiani. In januari 2014 gaf het orkest een spraakmakend concert met Franse barokmuziek onder leiding van Sigiswald Kuijken. In februari 2016 verleende het SBO zijn medewerking aan een concertreeks met Il Fondamento en de conservatoria van Brussel en Gent, waarin uitvoeringen van nieuw werk voor barokorkest. In oktober 2017 reisde het orkest af naar het Duitse Stralsund voor een werkweek met meerkorig vroegbarok repertoire in de befaamde Marienkirche met haar muziekbalkons.

Een voorproefje: