Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Nadara Gypsy Band

De Nadara Gypsy Band behoort tot de top van zigeunerorkesten uit Hongarije en Roemenië.

Het repertoire bevat oorspronkelijke zigeunermelodieën maar natuurlijk ook repertoire van naburige volkeren, onderweg opgepikt in hun Roma Drom (de levensreis van de Gypsy). Op deze tour neemt Nadara vooral de Mahala muziek mee uit de regio van de Zwarte Zee. Dit belooft een extra oriëntaals dansfeest te worden.

Zangeres en bandleidster Alexandra Beaujard zingt de sterren van de hemel in het Romanes, het Hongaars, Roemeens of Russisch. Zij mixt traditionele zigeunermuziek met eigen arrangementen en zoekt voortdurend de samenwerking met lokale zigeuner-muzikanten. Alexandra die vanaf haar 18e jaar zong en accordeon speelde, besloot rond haar twintigste haar roots achterna te reizen. Per huifkar! Met haar broer, haar moeder en haar voormalige echtgenoot plus 5 muilezels trok zij vanuit Frankrijk naar Italië om uiteindelijk terecht te komen in de Cultuurkoepel te Heiloo.

Het is het zigeunerbloed dat door haar aderen stroomt en waarvan ze als kind niet begreep waar het vandaan kwam: die onrust. Alexandra: ''Toen al, was ik niet weg te slaan bij de zigeunerfamilies. Ieder jaar kwamen deze voor het Gypsy-festival naar de Franse regio waar ik opgroeide. De moeder van mijn moeder was nomade, dus dat verklaart mogelijk mijn reizigersbloed. Later ontdekte ik dat de Joodse moeder van mijn opa ook een zigeunerachtergrond had en toen viel alles op zijn plek.''

In Italië trof zij een reizende familie uit Finland; samen trokken zij verder naar Roemenië.

In centraal Roemenië, het Hongaars sprekende deel: Transsylvanië, stuitte haar huifkar op het plaatselijke bruiloft-orkest. Dit authentieke Roma orkest was juist onderweg naar een groot feest. Als een waargebeurd zwaan-kleef-aan sprookje arriveerde de stoet met zo'n 50 mensen en 19 paarden en muilezels in het dorp Szászcsávás.

Alexandra raakte verliefd op de muziek en op de primás Tocila. In 2001 richtten zij samen het orkest op met de naam NADARA. De naam betekent in Romanes: ''HOUD MOED !''.

Het is niet alleen melancholiek bij NADARA. Een lied als Hosszú, fekete haj (Long Black Hair) of Jaj, Dévla Dévla zijn bv. onvervalste feestnummers waar het publiek stevig op kan dansen. Daarbij speelt NADARA ook de Oriëntaalse Mahala-muziek, zoals: Tchikie Tchikie, bekend vanuit de kroegen en arme wijken van Boekarest. In Nederland wordt deze muziek herkend als buikdansmuziek of mogelijk herkent het cinema-publiek dit als de soundtracks van de zigeunerfilms Gadjo Dilo, Transsylvania en Liberté (regiseur Toni Gatlif, Fr).

Alexandra bedient zich van een zeer breed palet aan stijlen en emoties. Zowel op haar CD's als live on-stage trekt Alexandra alle registers open: van de wervende mannendans de V(w)erbunk tot de melancholische overpeinzingen over het Roma-leven.

Een unieke kans om deze belangrijkste vertegenwoordiger van de Roma-muziek live te zien!

Saxofoon: Petrisor Ciurar
Gitaar, slagwerk: Mircea "Romano" Ötvos
Contrabas: Tibor Gondos
Viool (primás): Ferenc "Tocila" Iambor
Accordeon, dans, zang : Alexandra Beaujard

De opbrengsten uit de verkoop van de cd's wordt afgestaan aan het School-project Roma voor Roma in Szászcsávás.