Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Matthäus Passion

Op 31 maart en 1 april voert Oratoriumkoor Heiloo de Matthäus Passion van J.S. Bach uit in de Cultuurkoepel, waar het als vaste ‘bespeler’ wekelijks repeteert.

Het koor brengt het stuk voor het tiende jaar op rij, en dringt onder leiding van dirigent Paul Waerts steeds verder door in de geheimzinnige en prachtige wereld van Bachs meesterwerk. De Passie is niet voor niets Nederlands favoriete koorwerk: het lijdensverhaal van Christus dat wordt verteld in statige koralen, indringende recitatieven, liefdevolle aria’s en stormachtige fuga’s blijft jong en oud fascineren.

Dit jaar is gekozen voor begeleiding op authentieke instrumenten door barokorkest Cappella Maria Barbara. Henk Zonneveld richtte dit orkest in het Bach herdenkingsjaar 2000 op, en het is vernoemd naar Bachs eerste vrouw, Maria Barbara. De musici spelen in barokstemming op oude instrumenten uit de 17e en 18e eeuw of kopieën daarvan.

Voor deze tiende uitvoering heeft Oratoriumkoor Heiloo zich van de medewerking van een aantal uiterst getalenteerde solisten verzekerd.
De bas-bariton Julian Hartman vertolkt de rol van Christus. Hartman werkte met meesters als Edo de Waard, Ton Koopman en Frans Brüggen en voerde behalve de passiewerken van Bach ook andere oratoria uit zoals de Krönungsmesse van Mozart , die Jahreszeiten van Haydn en l’Enfance du Christ van Berlioz.
De rol van de evangelist wordt vertolkt door Harry van Berne, die als solist internationale reputatie geniet. Hij heeft een breed repertoire uit verschillende stijlperiodes, van Middeleeuws tot eigentijds. Van Berne is als hoofdvakdocent verbonden aan het ArtEZ conservatorium.

Als sopraan zal Martha Bosch optreden. Deze veelgevraagde zangeres soleerde regelmatig in de grote passiewerken van Bach. Bosch won het Prinses Christina Concours en debuteerde al op 17-jarige leeftijd bij de opera als Bastienne in Mozarts Bastien und Bastienne.

Voor de altpartij zorgt de uitbundige Maartje de Lint. Zij studeerde zang en opera aan Het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en vertolkte rollen in diverse stijlen. Maartje zingt ook in het koor van de Nationale Opera in Amsterdam.

Erik Janse zal de tenor aria’s voor zijn rekening nemen. Janse is een zeer gepassioneerde Bach solist, en voerde de solocantate voor tenor uit in de Utrechtse Dom. Zowel liederen van Liszt en Schubert als hedendaags werk staan op het repertoire van deze veelzijdige tenor.

Voor de bas aria’s is Matthijs Mesdag aangetrokken, die oratoriumwerk zong in o.a. Duitsland, Finland en Japan. Sinds de oprichting in 1992 maakt hij als ensemblezanger en solist deel uit van het ‘Amsterdam Baroque choir’ o.l.v. Ton Koopman.

De uitvoering staat onder leiding van dirigent Paul Waerts, die het koor met kennis, passie en humor meeneemt op een reis door de muziek, en daarbij gaandeweg de lat steeds hoger legt. Dat werd in november 2016 duidelijk bij de succesvolle uitvoeringen van de Liebeswalzer van Johannes Brahms en het magistrale Carmina Burana van Carl Orff, eveneens in de Cultuurkoepel. Waerts, van oorsprong organist met een passie voor Bach, studeerde koordirectie bij Jan Pasveer en Joop Schets.

Voor meer informatie: http://www.oratoriumkoorheiloo.nl/