Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Nationaal Theaterweekend - Marcel de Groot - DOOR

Het Nationaal Theaterweekend is er voor iedereen. Jong, oud, vaste of nieuwe bezoeker! Iedereen is tijdens het Theaterweekend welkom om tegen een mooie prijs te komen genieten van alles wat het theater te bieden heeft. De ingrediënten van het weekend zijn eenvoudig: iedere voorstelling kost € 10,- en een passe partout voor het hele weekend € 25,-. Daarmee is het Theaterweekend een unieke belevenis voor iedereen.

Marcel de Groot

Na zijn optreden in de voorstelling ‘Op Maarten’ afgelopen januari staat Marcel de Groot nu met de voorstelling DOOR in de Koepel. DOOR bevat veel nieuwe liedjes met tekstbijdragen van o.a. Boudewijn Spitzen, Rob Chrispijn, Wouter Planteijdt en Boudewijn de Groot. Marcel de Groot brengt dit charmant, met koele humor, die heerlijk donkerbruine stem en fabuleus gitaarspel. Lichtvoetig, indringend en immer oprecht. Ditmaal samen met bassist Bart de Ruiter (Bart speelde met o.a. Fay Lovsky, Ellen ten Damme, Freek de Jonge, B-Movie Orchestra en Huub van der Lubbe).

In 2016 betrad Marcel de Groot de podia met de voorstelling #HELD. Over een man die, jagend op vonkjes, tot het besef komt dat het thuis is waar het vuur brandt. Het programma werd lovend ontvangen en met zijn lied Woordenman sleepte hij een nominatie voor de prestigieuze Annie M.G. Schmidtprijs in de wacht. Een vervolg kon dus niet uitblijven. Of beter gezegd: geen vervolg zou het publiek diep bedroeven.

Marcel de Groot

Marcel de Groot, gitaarspelend vanaf zijn tiende, begint zijn carrière als radio-promotor bij verschillende platenmaatschappijen. En hoe interessant het ook is om de muziekindustrie van de binnenkant te ervaren, zijn hart ging toch uit naar het zelf muziek maken. In 1991 zet Marcel zijn eerste stappen op het toneel in de Robert Long-musical Tsjechov en schrijft hij de muziek voor How To Survive A Broken Heart, de eindexamenfilm van regisseur Paul Ruven. Samen met jeugdvriend Boris Kothuis neemt hij zijn eerste album op onder leiding van Golden Earring-man George Kooymans. Marcel formeert een band om zich heen en de optredens komen binnen. Zo toert hij onder meer het land door als voorprogramma van de Golden Earring. De tweede plaat Manen Kweken levert een hit op: Mag Ik Naar Je Kijken. De single behaalt de top 10 van de Nederlandse top 40 en Marcel krijgt het druk. Het popcircuit heeft Marcel in die periode goed leren kennen. Vervolgens verlegt hij zijn werkterrein naar het theater en verschijnt het eerste programma Manen Kweken, gevolgd door Open Boek en Solo en verschijnen het live-album Toer, De Liefde en De Wals En De Kater.

Al die jaren heeft het gitaarspelen een ondergeschikte rol moeten spelen en Marcel besluit daar verandering in te brengen door zich aan te sluiten bij Maarten van Roozendaal. De heren Van Roozendaal, De Groot en bassist Egon Kracht maken vier theaterprogramma’s, welke zonder uitzondering luid bejubeld worden. Het programma ‘Barmhart’ wordt genomineerd voor de Poelifinario en deze theaterprijs wordt in de wacht gesleept met het programma ‘Het Wilde Westen’.

Inmiddels is De Groot een veelzijdig en veelgevraagd gitarist en ook als componist weten steeds meer artiesten hem te vinden, zoals Beatrice van der Poel, Theo Nijland, Jan Rot, Ricky Koole en Paul de Leeuw. Hij toert mee met Egon Kracht & The Troupe met hun tribuut aan Hauser Orkater op het reizende theaterfestival De Parade. Tijdens de vader-zoon-tour ‘Waar Gebeurd’ begeleidde Marcel zijn vader op gitaar, waarin Boudewijn de Groot in vogelvlucht het verhaal van zijn leven verteld.