Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Literaire Salon met Ester Naomi Perquin

De Stichting Vrienden Cultuurkoepel Heiloo presenteert m.m.v. de Eerste Bergensche Boekhandel, Bibliotheek Kennemerwaard, Muziekschool Heiloo en de Cultuurkoepel na Adriaan van Dis en Arthur Japin nog twee schrijversavonden. Prachtige schrijversavonden met een combinatie van diner en drie tot vier schrijversmomenten op het podium: vertellen, voorlezen, beschouwen, vragen, kopen, signeren.
In navolging op de tweede Literaire Salon neemt Ester Naomi Perquin het stokje over. Tijdens deze avond neemt Perquin ons mee door haar rijke leven en werk. Onderwijl geniet u van een luxe driegangenmenu.

Ester Naomi Perquin is de huidige Dichter des Vaderlands. Zij is een dichter die zowel in het poëziecircuit als daarbuiten wordt erkend, die in staat is een breed publiek enthousiast te maken voor poëzie, die communicatief en gedreven is en initiatieven neemt, iemand die makkelijk omgaat met de media en zich thuis voelt op een podium. Kortom een echte performer.

“Haar scherpe geest, creatieve persoonlijkheid en grote taalgevoel maken haar tot de ideale Dichter des Vaderlands voor de periode 2017-2019 en de gedroomde opvolger van Anne Vegter, Ramsey Nasr, Driek van Wissen en Gerrit Komrij.” aldus de commissie Dichter des Vaderlands.

Ester Naomi Perquin (1980) groeide op in Zierikzee en woont in Rotterdam. Ze werkte jarenlang als gevangenisbewaarder om haar studie te kunnen betalen. In 2006 studeerde ze af aan de Amsterdamse Schrijversvakschool met als hoofdrichting poëzie. In 2007 debuteerde zij bij Uitgeverij Van Oorschot met de dichtbundel Servetten Halfstok waarin zij portretten verwoordt van de gedetineerden met wie ze als gevangenisbewaarder jarenlang werkte. Voor deze observaties ontving ze de debuutprijs van het tijdschrift Het Liegend Konijn. De bundel werd vervolgens vertaald in het Engels, Frans en Duits, één gedicht, 'Staatsgeheim' werd zelfs vertaald in alle 23 officiële talen van de Europese Unie. Ze won daarna in 2008 ook de Eline van Haarenprijs 2008. Een jaar later volgde de bundel Namens de Ander die bekroond werd met de Jo Peters Poëzieprijs 2010. Voor haar gehele oeuvre ontving ze onder meer de Anna Blamanprijs, de van der Hoogtprijs en de J.C. Bloemprijs. Begin 2012 verscheen haar bundel Celinspecties, over het leven achter tralies. Deze bundel werd bekroond met de VSB Poëzieprijs 2013.

Perquin publiceerde gedichten in de literaire tijdschriften De Tweede Ronde en Tirade. Van het laatstgenoemde blad was ze van 2008 tot 2013 redacteur. Tot april 2014 schreef ze columns in de Groene Amsterdammer en radioverhalen voor VPRO's De Avonden. Daarnaast leverde Perquin bijdragen aan onder meer De Gids, Trouw en NRC Handelsblad. Op Gedichtendag 2011 was ze al gedurende twee jaar de Stadsdichter van Rotterdam. Sinds maart 2015 is Perquin de vrijdagpresentator van het VPRO programma Nooit Meer Slapen op Radio 1, waar ze uiteenlopende gasten interviewt over hun leven en werk.

Haar columns zijn verzameld in Binnenkort in dit Theater en in 2014 uitgegeven bij uitgeverij Van Oorschot. Ook zijn haar eerste drie bundels in 2016 één band verschenen onder de titel Jij bent de verkeerde en alle andere gedichten tot nu toe. In de Verenigde Staten verscheen eind 2016 The Hunger in Plain View, een ruime selectie uit Ester Naomi Perquin’s gedichten, uitgegeven door White Pine Press in een vertaling van David Colmer. Begin 2017 verscheen haar nieuwe bundel Meervoudig Afwezig bij Van Oorschot.

Ester Naomi Perquin leverde bijdragen aan onder meer De Gids, Trouw, De Volkskrant en NRC. Ze co-presenteert en programmeert De Nacht van de Poëzie in Utrecht. Perquin schrijft naast gedichten ook essays, verhalende poëzie en korte verhalen en ze geeft workshops en masterclasses. Perquin heeft een grote kennis van het literaire veld, die haar bij uitstek geschikt maakt als ambassadeur van de poëzie in Nederland. Met grote regelmaat draagt ze haar werk voor op festivals in binnen- en buitenland. Haar maatschappelijk engagement gaat ver, zo schreef zij bijvoorbeeld de uitgangspuntennota voor het Rotterdamse cultuurbeleid. Perquin staat midden in het leven en maakt de wereld om ons hen herkenbaar en invoelbaar.

Recent was Ester Naomi Perquin te bewonderen in het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door waarin zij optrad samen met de korpschef van de nationale politie Erik Akerboom. In 2013 startte de fusie tussen regionale politiekorpsen. Een landelijke aanpak moest de veiligheid in Nederland vergroten. De reorganisatie verliep moeizaam en een onderzoekscommissie concludeerde eind vorig jaar dat er nog grote problemen zijn. Als nieuwe korpschef vroeg hij Perquin als Dichter des Vaderlands om na een werkstage tien gedichten te maken over het wel en wee van de politie. Ester Naomi Perquin trof vervolgens de ziel van de organisatie met haar zeer beeldende expressie van de moeilijke beslissingen en vaak heftige emoties van politiemensen in uitvoering. Erik Akerboom: “zij heeft goed verwoord wat wij voelen en dat is voor politiemensen een hele belangrijke erkenning”.

De Keuken met Karakter verzorgt wederom het menu.

Voorgerecht
Huisgerookte pastrami met diverse structuren van biet en truffelcrème
Hoofdgerecht
Sousvide gegaarde zalmfilet met een crème van bataat, beurre blanc en waterkers
Dessert
New York cheese cake 2.0

Indien u speciale dieetwensen heeft dan kunt u dat per email doorgeven: info@cultuurkoepelheiloo.nl

Op 21 maart 2018 mogen we de volgende gasten begroeten: Thomas Verbogt en Sjoerd Kuyper.