Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Literaire Salon & Film met Ronald Giphart

De Stichting Vrienden Cultuurkoepel Heiloo m.m.v. de Eerste Bergensche Boekhandel, Bibliotheek Kennemerwaard, Bibliotheek Heiloo, Muziekschool Heiloo en de Cultuurkoepel start met een nieuw seizoen van de Literaire Salon 2018-2019 met als thema Film. Een prachtige schrijvers-/filmavond waarin de film Ik omhels je met duizend armen centraal staat met heerlijke borrelhapjes van Keuken met Karakter. Tijdens deze Literaire Salon neemt Ronald Giphart, tevens de scriptschrijver, ons mee in het verhaal van een beginnend schrijver en zijn vriendin Samarinde, arts en veelgevraagd model, die met hun vriendengroep op vakantie zijn in Spanje. Tijdens de vakantie blijkt zijn relatie met Samarinde onder spanning te staan. Dit komt mede door haar afwezigheid tijdens het ziektebed van zijn moeder. De doodstrijd en uiteindelijke euthanasie van zijn moeder hebben Giph sterk aangegrepen. Hij is niet in staat dit met Samarinde te delen. Giph neemt meer afstand van haar en van hun vrienden. De beslissing die Giph en Samarinde uiteindelijk moeten nemen, heeft ook voor hun band met hun vrienden diepgaande gevolgen.

Ronald Giphart

Ronald Giphart (1965) studeerde Nederlands en was jarenlang nachtportier in een Utrechts ziekenhuis. Tijdens dit werk schreef hij zijn debuutroman Ik ook van jou, die werd bekroond met het Gouden Ezelsoor. Daarna volgden de romans Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen en Troost (genomineerd voor de NS Publieksprijs 2005). In het najaar van 2010 verscheen IJsland. Ook publiceerde hij het literaire fotoboek Heldinnen in samenwerking met fotograaf Eric van den Elsen en schreef hij de culinair-literaire werken Keukenprins en, in samenwerking met Jonnie Boer, Eten, drinken en slapen. Zijn novelle Gala, het Boekenweekgeschenk van 2003, verscheen in een oplage van 780.000 exemplaren. Voor zijn oeuvre ontving Giphart in 2004 de C.C.S. Croneprijs, de tweejaarlijkse literatuurprijs van de stad Utrecht. Zijn boeken beleven herdruk op herdruk en staan met een miljoen exemplaren in boekenkasten over het hele land. Ik ook van jou, Phileine zegt sorry en Ik omhels je met duizend armen werden met veel succes verfilmd. Giphart en Chabot met Bril, de succesvolle literaire theatervoorstelling van Giphart met Bart Chabot en Martin Bril, was in 2006 en 2007 te zien.

In 2012 was Giphart opnieuw in de Nederlandse theaters te zien. Samen met Nico Dijkshoorn ging hij op tournee met de voorstelling Matennaaiers. In 2015 deed hij een theatertour met Bart Chabot, Trio Giphart & Chabot.

Sinds 2008 schrijft Ronald Giphart voor de Volkskrant. In november 2012 verscheen zijn verhalenbundel De wake. Nanne Meulendijks, een jonge en begaafde illustrator, maakte op eigen initiatief een oogstrelende graphic novel naar ‘De wake’, het titelverhaal van Gipharts geprezen verhalenbundel. Deze uitgave verscheen in 2013. Zijn nieuwste roman Harem verscheen begin 2015 en werd vol lof onthaald. Het boek staat op de longlist voor de Libris Literatuurprijs. In dat jaar verscheen tevens het kookboek Vurrukkulluk, dat hij met zijn vrouw Mascha Lammes maakte. Begin 2016 verscheen Mismatch, dat hij schreef met evolutionair psycholoog Mark van Vugt.


Recensies

'Wat opvalt is hoe voortreffelijk Giphart kan schrijven: soepel en losjes, beeldend en beheerst.'de Volkskrant

'Het is Giphart gelukt om met zijn geheel eigen stijl veel lezers aan zich te binden en ook nog eens Jan en alleman in letterland opnieuw te laten nadenken over wat literatuur nu ook alweer is.'
De Groene Amsterdammer

'Giphart schrijft met grote vaart, in soepel zwiepende zinnen, en hij zit nooit om een grap verlegen.'
NRC Handelsblad

Tweede Literaire Salon & Film

Op woensdag 28 november neemt Onno Blom, schrijver van de biografie Zo is het genoeg. Het laatste jaar van Jan Wolkers het stokje over. Tijdens deze avond staat de film Turks Fruit centraal.