Koor sWing - Theaterconcert Vreemde zaken

sWing is een enthousiast gemengd koor uit Heiloo. Het is opgericht in 2003 en heeft momenteel 33 leden. Het unieke van sWing is dat ze zich niet beperken tot één bepaald muziekgenre. Voor het samenstellen van een concertprogramma kiezen dirigent en koorleden eerst een thema en zoeken daar vervolgens de muziek bij. Daardoor varieert het repertoire van klassiek tot pop. sWing zingt zowel in het Nederlands als in andere talen. De arrangementen zijn meestal vierstemmig. De begeleiding is in handen van een pianist, maar sWing zingt ook a cappella.

Sinds 2010 staat sWing onder de deskundige en enthousiaste leiding van dirigent en zangdocent Olaf van Rijn. Olaf heeft in Den Haag de opleiding koordirectie gevolgd en geeft leiding aan diverse koren in Noord-Holland.

In dit theaterconcert van sWing worden verschillende facetten van de liefde bezongen. Tussen de 5 zangblokken met totaal 17 nummers wordt het Grieks mythologische verhaal verteld waarin Eros en Aphrodite een gevaarlijk spel spelen. De vertelling wordt ondersteund door strijkers met vlotte muziek van Unico van Wassenaer.

Korte samenvatting theaterconcert Vreemde zaken

Op de Olympus, een berg waarvan de toppen hoog in de hemel reiken, hebben de oppergod Zeus en zijn vrouw Hera, de godin van het huwelijk, regelmatig knallende ruzie omdat Zeus ontrouw is. Dit keer heeft Zeus zijn oog laten vallen op Demeter, de godin van de aarde. Hieruit wordt Persephone, de godin van de lente geboren. Als Hades, de god van de onderwereld, Persephone ontvoert naar de onderwereld, weigert Demeter verder voor de aarde te zorgen. De mensheid dreigt van honger te sterven. Daarom eist Zeus dat Hades Persephone regelmatig terug laat keren naar haar moeder. En daarmee keert telkens weer de lente terug op aarde.

I Liefde en trouw

Het concert begint met The long and winding road van The Beatles, een lied over onmacht in een relatie of huwelijk. Daarna volgt een muzikale introductie uit Stravinsky's Pulcinella. sWing zingt over de mooie liefde.

II Ontrouw en jaloezie

Het drama wordt ingezet met Canzonetta uit Pulcinella en het gedicht Liedje van Judith Herzberg, over de harde waarheid en de zoete leugen. Aphrodite, de godin van de liefde, wordt geïntroduceerd met een tango. De oppergod Zeus verleidt Demeter, de godin van de aarde. sWing zingt over ontrouw en jaloezie.

III Moeder aarde

Dit zangblok begint met het prachtige Earth Song van Michael Jackson, als ode aan de godin van de aarde, die voor voedsel zorgt.

IV Ondergang - winter

Uit de affaire van Zeus en Demeter wordt Persephone, de godin van de lente, geboren. Persephone wordt ontvoerd door Hades, de god van de onderwereld. Het koor zingt over angst, verlies en ondergang.

V Nieuw leven en finale

Voor de mensen dreigt de hongersnood omdat Demeter weigert voor haar aarde te zorgen. Zeus beseft dat de mensheid gered moet worden. Hij eist dat Persephone regelmatig terug mag keren naar haar moeder, steeds weer het wonder van een nieuw begin. De vertelling wordt ondersteund door vlotte muziek van Unico van Wassenaer. Ook de finale van sWing is vrolijk en swingend en eindigt met een fijne meezinger.

Dit concert is uniek in haar soort. Op een zeer luchtige manier combineert sWing zang met theater. Een prachtig concert voor een zondagmiddag.

Datum:

Zondag 4 november 2018
Aanvang 15:00 uur

Toegang:

Voorverkoop € 10,--
Kinderen tot 12 jaar: € 5,--
Opa's en oma's, die hun kleinkinderen meenemen, daarvoor is de entree voor de kinderen gratis.


online bestellen