Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

KOEPELKEUZE - Kon. Conservatorium Den Haag en Juilliard School of Music New York

De programmeurs van de Cultuurkoepel krijgen regelmatig juweeltjes langs die (nog) niet bekend zijn bij het grote publiek – maar die wel een breder publiek verdienen en prachtig passen in de Koepelprogrammering. Onder het motto ‘Koepel Keuze’ brengt de Koepel daarom een concert, waarbij het publiek na het optreden mag betalen wat men het waard vond. Dit keer het Kon. Conservatorium Den Haag en de Juilliard School of Music New York met Die Israeliten in der Wüste van C.Ph.E. Bach o.l.v. dirigent Paul Agnew.

Die Israeliten in der Wüste
is een oratorium gebaseerd op het oudtestamentische verhaal over de pijn en het lijden van de Israëlieten in de woestijn. In dit stuk houdt Bach gelijke tred met de veranderende muzikale ideeën van die tijd door zijn typische stijlen los te laten. Het is Bachs doel om een ​​duidelijke toon te creëren en uiteindelijk een aantal van de emoties van zijn personages te recreëren. Gedurende het eerste deel van het oratorium creëert Bach een gevoel van droefheid en wanhoop terwijl de Israëlieten hopeloos verdwaald lijken in de woestijn. Ze betreuren hun ongeluk en beginnen hun geloof te verliezen naarmate hun situatie steeds somberder wordt. De sfeer van het stuk verandert echter aanzienlijk wanneer Mozes een bron ontdekt en de hoop onder de Israëlieten wordt hersteld. Het tweede deel van het oratorium vervolgt, het verhaal begint met een Händeliaans thema, hoogstwaarschijnlijk toegevoegd vanwege het grote succes van Händels Messiah in Hamburg. 

Carl Philipp Emanuel Bach (Weimar, 8 maart 1714 – Hamburg, 14 december 1788) was een Duits componist. Hij is de tweede overlevende en bekendste zoon van Johan Sebastian Bach. Hij wordt vaak de Hamburgse Bach genoemd, naar de stad waar hij het grootste deel van zijn leven werkte, maar door tijdgenoten werd hij aangeduid als "Berlijnse Bach".