Hoogtezondagmiddag georganiseerd door Stichting Vrienden Cultuurkoepel Heiloo

De dag vóór Blue Monday, volgens velen de meest deprimerende maandag van het jaar, organiseert Stichting Vrienden Cultuurkoepel Heiloo de jaarlijkse HOOGTEZONDAGMIDDAG met Nostalgisch en Nieuw.

Bernard van den Boogaard zegt over het programma:
“De titel van ons concert, Nostalgisch en Nieuw verwijst naar onze luistergewoonten: Romantische muziek -als van Enesco- wordt door veel mensen beschouwd als nostalgisch. Mijn muziek als vernieuwend. Maar voor mij is het spelen van mijn Phoenixvariaties voor piano -uit 1987- eerder nostalgisch. Het werk Divergences (Zijpaden) voor piano uit 2017 is recenter, dus nieuw, maar klinkt zeer nostalgisch. Ik schuw niet om zowel tonale als atonale muziek te schrijven. Echt nieuw is mijn Sonate voor fluit en piano (2020), die wij aan het slot van het programma spelen. Maar het publiek mag zelf bepalen welk stuk nostalgisch of nieuw klinkt. In de mondelinge toelichting zal ik tijdens het concert hierop ingaan.”

Anke Buringa-Lont, fluitist
Zij behaalde het diploma Uitvoerend Musicus in 1990 aan het Rotterdams Conservatorium en had les van Jo Hagen (Solofluitist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest). Daarvóór studeerde zij als fluitdocent af bij Eugénie van der Grinten aan het Alkmaars Conservatorium. Anke speelde o.a. bij de stichting Kamer Opera Nederland (SKON) en in The Amsterdam Wind o.l.v. Heinz Friesen. Verder was ze 1e fluitiste bij het Willem de Fesch ensemble en lid van het Ivy Trio (fluit, viool en harp). Momenteel speelt zij in het Aioloskwartet, dat is opgericht in 1982. Sindsdien heeft het Aioloskwartet verscheidene radio- en tv-opnames gemaakt. Het kwartet speelt in binnen-en buitenland. In juni 1993 verscheen hun eerste CD. Anke Buringa-Lont is verbonden als docente aan de muziekscholen van Heiloo en Castricum; daarnaast is zij privédocente.

Bernard van den Boogaard, pianist en componist
Bernard van den Boogaard ontving reeds op zeer jeugdige leeftijd pianoles en ontpopte zich al spoedig als een virtuoos talent en als componist van vooral pianomuziek. Hij studeerde piano bij Jaap Teer. Met zijn jeugdcomposities won hij tot driemaal toe een ereprijs op het Jeugdmuziekconcours van Kennemerland. Op 13-jarige leeftijd nam hij compositielessen bij Peter Schat, waarna hij op het Amsterdams Sweelinck Conservatorium bij Ton de Leeuw studeerde en in 1975 aldaar de Nederlandse Muziekprijs voor Compositie behaalde. Op hetzelfde instituut behaalde hij, na studie bij Hans Dercksen, het solistendiploma piano. Na het conservatorium volgde Bernard meestercursussen bij Ton Hartsuiker, Theo Bruins en langere tijd bij Jan Wijn.

Pianist
Als pianist nam Bernard werken op voor radio van Griffes, Scriabin en Rachmaninoff. Hij concerteerde als solist onder meer in zijn eigen 4 pianoconcerten,
Beethovens 1e pianoconcert, Strawinsky’s concert voor piano en blazers en Hengeveld’s concertino met Harmonieorkest. Tussen 1983 en 1989 was Bernard verbonden als hoofdvakleraar piano aan het Stedelijk Conservatorium te Leeuwarden. Tevens had hij zitting als commissielid in de landelijke staatsexamens piano. Hij gaf ruim 38 jaar pianoles aan muziekschool Toonbeeld te Castricum. Voorts geeft hij privélessen piano, compositie en solfège.

Componist
Van den Boogaard schrijft composities in alle denkbare combinaties: pianomuziek, liederen, kamermuziek, orkestwerken, filmmuziek, theatermuziek en muziek voor elektronica. Diverse composities werden opgenomen voor de Nederlandse radio en televisie: Vanaf de eerste tv-opname van het werk Onanie, voor basklarinet en 4 vocalisten, met o.a. Harry Sparnaay en Ileana Melita door VPRO in 1969 t/m opnames van AVRO, KRO, NCRV en IKON. In de jaren 80 van de 20ste eeuw vestigde Bernard zijn naam als vertegenwoordiger van de naoorlogse generatie van atonale, seriële componisten.

Zie ook www.musicandmagic.nl

Anke Buringa-Lont en Bernard van den Boogaard vormen sinds 2016 een duo. Het duo viert dit jaar het eerste lustrum.

Datum:

Zondag 16 januari
Aanvang 15:00 uur

Toegang:

€ 15,00


online bestellen