Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Het Orkest van de Achttiende Eeuw

Het Orkest van de Achttiende Eeuw, opgericht door Frans Brüggen, bestaat uit 55 professionele musici uit de gehele wereld, 20 nationaliteiten. Voor het optreden in Heiloo wordt het orkest verdubbeld met leerlingen van het Koninklijk Conservatorium uit Den Haag.

Onder leiding van dirigent Kenneth Montgomery brengen zij het Mendelssohn Project.

Vijfmaal per jaar komt het orkest bijeen voor internationale tournees. De musici, individueel bekend als specialisten op het gebied van de achttiende en vroeg negentiende-eeuwse muziek, spelen op authentieke instrumenten of kopieën.

Het uitgebreide repertoire met werken van onder meer Purcell, Bach, Rameau, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn en Chopin werd aanvankelijk uitgebracht op CD door Philips Classics, nu op Glossa/The Grand Tour. Veel van deze opnamen kregen internationale prijzen.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw voelt de overdracht van kennis aan de nieuwe, aanstormende generatie van musici als een van de prettige plichten. De band met het Koninklijk Conservatorium in Den Haag is inmiddels een hechte.

In mei 2014 vond voor de eerste keer een bijzonder project plaats. Het orkest installeerde zich op het podium van de Anton Schönbergzaal en werd exact verdubbeld met leerlingen. Onder leiding van Frans Brüggen werd een suite van Rameau ingestudeerd. Het project duurde een week, de aanvoerders leidden talloze groepsrepetities en masterclasses en het project werd besloten met een uitverkochte generale en een laatste, ontroerende uitvoering.

Het was de allerlaatste keer dat Frans Brüggen dirigeerde. In augustus 2014 moest het orkest afscheid nemen van Frans Brüggen. Door zijn overlijden kwam aan de samenwerking met het orkest en zijn Founding Father een einde.

Ook in 2015 trok het orkest zich wederom een week terug in het Haags conservatorium om met dirigent Marcus Creed uitvoeringen van Haydns Schöpfung voor te bereiden. Het conservatorium-project 2016 vond plaats onder leiding van de Engelse geleerde, klavecinist en dirigent John Butt, nu stond Mozart centraal.

Na de projecten rond Rameau, Haydn en Mozart werken de 55 orkestleden en 55 studenten in mei van dit jaar onder aanvoering van hun vriend, de Ierse dirigent Kenneth Montgomery aan 3 ouvertures, de 5e symphony en het geliefde vioolconcert van Felix Mendelssohn Bartholdy. Het middagconcert in Heiloo vormt de finale van dit project.

Het Mendelssohn Project - Felix Mendelssohn Bartholdy:
Overture Die Hebriden opus26‘10
Violin concerto in E minor opus 64‘28
Overture Midsummer Night’s Dream opus 61‘12
Overture Meerestille und Glückliche Fahrt opus 27‘12
Symphony no 5 in D minor Reformation opus 107‘29

U kunt kiezen voor alleen het bijwonen van het concert òf voor het bijwonen van het concert, voorafgegaan door een introductie door Teunis van der Zwart (Heilooër en hoornist in het Orkest) en Sieuwert Verster (orkestleider). Hiervoor zijn slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Meer informatie vindt u op:
www.kennethmontgomery.net
http://www.orchestra18c.com/