Floris Kortie en Vera Kooper – Het jaar 250 na Beethoven

Welkom in het jaar 250 na Beethoven! Tweeënhalve eeuw na de geboorte van de stokdove wegbereider van de romantiek laat Floris Kortie, bekend van Podium Witteman, samen met pianiste Vera Kooper, zien én horen hoe Beethoven onze wereld heeft veranderd. Gewapend met historisch bewijsmateriaal en aan de hand van persoonlijke ontboezemingen, geschiedkundige spoedcursusjes, obscure YouTube-filmpjes en de allermooiste muziek ooit geschreven, wordt één ding duidelijk: het Beethoven-tijdperk is nog maar net begonnen!

Sinds 1770 heeft de woeste, romantische én stokdove componist ons de weg geleid. Beethoven raakt iedereen: groot in Japan, populair in de hiphop, icoon van vrijheidsstrijders en darling van Europese politici.

Floris Kortie (32) is presentator en programmeur. Als voorzitter van Entrée, de jongerenvereniging van Het Concertgebouw, rolde hij de wereld van de klassieke muziek in. Hij werkte voor online platform 24classics en als muzieksamensteller bij Classic FM. Sinds 2015 is hij wekelijks te zien in Podium Witteman op NPO 2. Daarnaast presenteerde hij programma's als Klassiek viert de Zomer, Hart & Ziel en Nederland op de Sofa. Dit seizoen maakt Floris zijn debuut in het theater met Het jaar 250 na Beethoven, een eerbetoon aan zijn grote muzikale held Ludwig van Beethoven. Hij laat zien waarom Ludwig van Beethoven uitverkoren was om ons met zijn revolutionaire muziek de moderne tijd in te loodsen.

Vera Kooper (30) is pianiste. Ze begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en soleerde op haar twaalfde al in het Eerste pianoconcert van Beethoven. Het jaar erna werd ze toegelaten tot het Conservatorium van Den Haag. Tijdens haar vervolgstudie in Salzburg vormde ze het Delta Pianotrio, waarmee ze dit seizoen tournees maakt door Europa en China. Als solist wordt ze gecoacht door Stephen Kovacevich - een van de grote Beethovenspecialisten van dit moment.

Datum:

Vrijdag 13 november 2020
Aanvang 20:15 uur

Toegang:

€ 18,-