Cristina Branco - EVA

Bij haar Europese tournee doet Cristina Branco, de mooiste stem van Portugal en één van de grootste fadista’s van deze tijd, gelukkig ook Nederland aan. De Cultuurkoepel is heel blij dat het gelukt is haar voor een prachtig concert naar Heiloo te halen.

Als Cristina Branco zingt, breken de pantsers. Branco biedt méér dan hoop voor de fado. Ze verpersoonlijkt zijn vernieuwing. "Fado, dat is nostalgie, de stem van de ziel. Maar het is ook blijheid, de vreugde om het leven, luchtigheid en vrolijkheid. Ik neem risico's [...] als fado niet mag evolueren, zal de fado sterven". Het is onmiskenbaar dat Cristina Branco een eigen stijl heeft ontwikkeld met als voornaamste bestanddelen: een traditionele groep; een tegelijk lichte, warme en doorleefde stem; een mengeling van traditionele fado's en eigen thema's en volksliedjes met teksten van de beste Portugese dichters. Als dit de nieuwe fado is dan wacht de Portugese blues nog een stralende revival.

Door haar moderne benadering van de traditionele fado, waarbij ze deze verrijkt met jazz, wereldmuziek en pop, heeft zij een compleet unieke stijl ontwikkeld. De vertolkster van het Portugese levenslied is al jaren een graag geziene persoonlijkheid op de Nederlandse podia en werkte in het verleden onder meer samen met BLØF. Tijdens dit nieuwe programma zal zij, naast eerder materiaal uit haar rijke carrière, ook voor het eerst live nummers van haar in 2020 verschenen album EVA ten gehore brengen. Zelf zegt ze hierover: “EVA is het portret van iemand in tijden van verandering. EVA is wat ik wil zijn.”

De fado is de spiegel van de ziel van Cristina Branco. Cristina wordt in haar muziek gesteund door een indrukwekkende verzameling tekstschrijvers en tijdloze dichters, en natuurlijk haar getalenteerde musici, die ieder concert tot een waar spektakel maken.

Quote over haar nieuwe album EVA:

Eva is an alter ego and it is time to give her life. Eva is the portrait of someone in time of change, the first to confront the Divine Law, to break the rules to know more, without fatalism, just because to live it has to be smart and to survive has to play. Eva is what I want it to be and now she is you.

Stukje tekst over haar eerste single Delicadeza:

“Delicadeza” is the first breakthrough single from Cristina Branco's new work. Written by Francisca Cortesão, Cristina Branco signs the music production together with her musicians: Bernardo Couto (Portuguese Guitar), Bernardo Moreira (Double Bass) and Luís Figueiredo (Piano). The new song is part of "Eva", the title of the new album, due for release in March 2020. Current Portuguese music is the basis explored by Cristina Branco, one of the most important Portuguese performers nowaday

Youtube:

Datum:

Zondag 26 april 2020
Aanvang 15:00 uur

Toegang:

€ 24,-


online bestellen