Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

BACH2WAYS

Met BACH2WAYS wil sopraan Johannette Zomer samen met hoboïst Bart Schneemann de connectie in beeld brengen die luisteraars en componisten met Bach hebben. Naast een selectie uit de mooiste aria’s van Bach voor sopraan en hobo klinkt er ook nieuw werk van jonge hedendaagse componisten. Er ontstaan zo twee wegen om naar zijn muziek te kijken: vanuit de historische uitvoeringspraktijk en door een nieuwe generatie componisten. Met gebruik van hetzelfde instrumentarium, historische instrumenten, maken Mathilde Wantenaar, Mayke Nas en Reza Namavar een nieuwe interpretatie van de muziek van Bach. Zij schreven nieuwe werken die er zonder Bach niet zouden zijn geweest.

Zomer en Schneemann kennen elkaar van eerdere samenwerkingen. Zomer: ‘Wat ik beleefde was uniek: ons beider geluid versmolt zo, was zo met elkaar vervlochten, dat je soms niet kon horen wie wie was. We zijn daarom op zoek gegaan naar een verdere samenwerking waarin we een paar van de mooiste juweeltjes van Bach voor sopraan en hobo aan bod laten komen.” Ze worden tijdens dit concert begeleid door het Tulipa Consort, een ensemble opgericht door Johannette Zomer.

Over de musici
Bart Schneemann is hoboïst, dirigent, docent en zakelijk leider bij het Nederlands Blazersensemble. Hij studeerde af aan het conservatorium van Amsterdam en was daarna geruime tijd eerste hoboïst bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdam Philharmonisch Orkest.

Hoewel ze een speciale liefde voor barokrepertoire koestert, beslaat het repertoire van Johannette Zomer alles tussen middeleeuwse en contemporaine muziek, inclusief opera, Lieder en 17e-eeuwse Engelse Songs. Ze werkte regelmatig met Barokspecialisten als Ton Koopman, Philippe Herreweghe, Frans Brüggen, Gustav Leonhardt en Paul McCreesh, maar ook met dirigenten als Kent Nagano, Ivan Fisher en Valerie Gergiev. In 2013 richtte ze haar eigen ensemble op, het Tulipa Consort, uit een verlangen meer autonoom te kunnen zijn keuze van repertoire. Ze verscheen al met het ensemble op de Göttinger Händel Festspiele, bij het Festival van Saintes en de Itineraire Baroque, en in de Holywell Music Room te Oxford. ‘Laudate’ (2016) is het eerste album van Johannette Zomer met het Tulipa Consort.

Fotowedstrijd

Een van de onderdelen van het project Bach2Ways is een fotowedstrijd waarbij men zijn of persoonlijke verhaal voorzien van een foto op kan sturen die volgens de deelnemer het beste uitdrukt wat de muziek van Bach oproept. Het Nederlandse publiek, dat zo’n ontzettende passie voelt voor Bach, wordt opgeroepen om hun band met en passie voor Bach te delen door de emoties die men bij zijn muziek voelt vast te leggen in een foto. Het wordt uitgedaagd de zintuigelijke waarneming en verinnerlijking handen en voeten te geven in een foto, voorzien van een beknopte toelichting.
De fotowedstrijd kent drie juryleden: tv-persoonlijkheid en bekend Bachliefhebber Paul Witteman, dirigent en Bachkenner Jos van Veldhoven en muziekfotograaf Marco Borggreve. De mooiste 12 foto’s worden op groot formaat afgedrukt en zijn te zien in een reizende tentoonstelling bij de concerten van Bach2ways dit najaar. Tevens worden de foto’s inclusief toelichtingen afgedrukt in het programmaboekje.
De winnaars worden bekend gemaakt tijdens het presentatieconcert in Naarden op 17 september. Meer informatie is te vinden op www.bach2ways.nl, tevens de site voor het insturen van foto’s. De sluitingsdatum is 1 september.

Programma:

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

BWV 1066: Orkestsuite no.1 in C: Ouverture
BWV 68: Also hat Gott die Welt geliebet: Aria ‘Mein gläubiges Herze’
BWV 105: Herr, gehe nicht ins Gericht: Aria: ‘Wie zittern und wanken’
BWV 1056: Klavecimbelconcert in f-klein: Largo
BWV 21: Ich hatte viel Bekümmernis: Sinfonia, Aria: Seufzer, Tränen, Kummer, Not
BWV 1066: Orkestsuite no.1 in C groot: Gavotte I & II, Forlane
BWV 49: Ich geh und suche mit Verlangen: Sinfonia
BWV 32: Liebster Jesu, mein Verlangen
BWV 196: Der Herr denket an uns: Sinfonia
BWV 202: Weichet nur, betrübte Schatten

Mayke Nas Wie schön

Reza Namavar Sinfonia

Mathilde Wantenaar Seufzer

Zie ook:

Bach2Ways

www.johannettezomer.com

https://www.facebook.com/bach2ways