Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Arjan Erkel & Jan Wilm Tolkamp - Erkels Hoop

In deze muzikale vertelling neemt Arjan Erkel zijn publiek mee naar de wanhopige situatie die begon op 12 augustus 2002. Arjan is toen 607 dagen door moslimrebellen in Dagestan ontvoerd geweest tijdens zijn werk voor Artsen zonder Grenzen. Hij kwam vrij door tussenkomst van KGB veteranen op 11 april 2004.

Zijn ontvoering was een harde leerschool in omgaan met veranderingen en belemmeringen. Volgens Arjan waren deze ervaringen tijdens zijn gijzeling vergelijkbaar met hoe mensen zich in het dagelijks leven laten gijzelen door bijvoorbeeld, angst, sociale druk, zekerheid en geld. Hoe daarmee omgegaan kan worden, duidt hij aan met “ontgijzelen”.

Hij vertelt niet alleen op boeiende wijze over zijn verdriet, eenzaamheid, veerkracht en vechtlust om zijn ellende te doorstaan, maar ook vol humor over boksen met ontvoerders, omgaan met wapens en het geven van sekslessen aan zijn belagers.

Muziek speelt in de voorstelling een grote rol. Tijdens zijn vrijheidsberoving bood muziek troost en steun. Bekende nummers over het leven achter tralies, zoals Green Green Grass of Home van Tom Jones en Folsom Prison Blues en San Quentin van Johnny Cash, gaven hem kracht en energie.

Nadat zijn ontvoerders het bekende nummer Oerendhard van de band Normaal meezongen werd dit zijn lijflied. Erkel wilde vrijkomen en weer oerendhard door. Niet voor niets begeleidt Jan Wilm Tolkamp, de laatste gitarist van de band Normaal, Arjan tijdens zijn lezing.

Samen zijn zij er in geslaagd een inspirerende en pakkende voorstelling te maken die het publiek vasthoudt tot het eind. Een muzikale vertelling over hoop, moed, kracht en wendbaarheid, facetten die steeds harder nodig zijn in onze wereld.