Deze voorstelling is al geweest!

Bekijk actuele agenda

Amsterdam Klezmer Band

Amsterdam Klezmer Band komt van de straat en van het conservatorium, houdt van traditie en vernieuwing, blaast festivaltenten omver en trekt tranen in theaters. De band speelt klezmer en Balkan, ska en jazz, zigeuner en hiphop. Het is van alles, maar bovenal is het feest.

In vijftien jaar tijd groeide een stel Amsterdamse straatmuzikanten uit tot een internationaal, zevenkoppig klezmermonster. Wie op basis van de naam een traditioneel avondje verwacht, zal even schrikken. De AKB heeft een onorthodox eigen geluid gesmeed, waarin een joodse traditional kan worden opgeluisterd met rap of een scheurende sax.

AKB is in 1996 opgericht door altsaxofonistJob Chajes en bestaat uit drie blazers, percussie, bas, accordeon en een zanger met een doorleefde stem. De grote doorbraak kwam in 2001 toen AKB in Groningen Noorderslag ondersteboven speelde. Inmiddels wordt gespeeld in clubs, concertzalen en op festivals over de hele wereld. Ze hebben opgetreden in 34 landen en waren al succesvol voordat de Balkanhype een wereldwijd fenomeen werd. In Nederland is AKB onder andere op festivals als Oerol, het North Sea Jazz festival en Lowlands te zien en te horen geweest. In het buitenland speelden ze bijvoorbeeld op het Szigetfestival in Boedapest Hongarije en het Hong Kong Jazz festival. Veel van hun nummers zijn bewerkt en gemixt door dansproducenten. De Shantel-mix Sadagora Hot Dub bijvoorbeeld werd een echte clubhit.

AKB vierde twee jaar geleden hun twintigjarig jubileum in Paradiso en is alleen maar energieker geworden. Het jubileum werd gevierd met de release van een speciaal album: Oyoyoy. Op dit alweer veertiende album zijn als bonus enkele vrienden uitgenodigd om een aantal van de nieuwe nummers te remixen. Het resultaat: zeven frisse en dansbare Klezmer tracks.

Amsterdam Klezmer Band
Jasper de Beer: contrabas, achtergrondvocalen
Job Chajes: altsaxofoon, vocalen
Alec Kopyt: vocalen, percussie
Gijs Levelt: trompet
Joop van der Linden: trombone, percussie
Janfie van Strien: klarinet, percussie
Theo van Tol: accordeon