De congregatie Broeders van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes bebouwde in de jaren dertig van de vorige eeuw het terrein dat nu, sinds maart 2015, te boek staat als Landgoed Willibrordus. In 1940 was de katholieke psychiatrische inrichting klaar, inclusief de Willibrordus Kapel.


GGZ Noord-Holland-Noord heeft altijd de naam gehad innovatief te zijn op het terrein van hulpverlening. De huidige ontwikkelingen, onder het motto ‘herstellen doe je thuis’, maken dat het landgoed verandert. Eigenlijk is er nu een omgekeerde integratie aan de gang. In het voormalige hoofdgebouw zijn nu honderd bedrijven gevestigd (Willibrordus Business Centrum) en de Willibrordus Kapel ontvangt als Cultuurkoepel Heiloo bezoekers voor concerten, voorstellingen en conferenties. Allemaal te gast op een landgoed dat evengoed nog verpleging en verzorging biedt aan cliënten.


Het zicht op de St. Willibrordusstichting is niet te missen. Vanaf de A9 en vanuit de trein gezien domineert de toren van de kapel. Vooral in het donker ziet men al van ver het groene neonkruis op de kapel. Op de weg van Uitgeest naar Alkmaar is het een opvallend groot(s) bouwwerk met fraaie vijvers ervoor.


Identiteitsdrager van de regio Kennemerland

De provincie Noord-Holland ziet het rijksmonument en het landgoed Willibrordus in Heiloo als een belangrijke identiteitsdrager van Kennemerland. Andere voorbeelden in de nabije omgeving zijn de Egmondse abdij en het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouw ter Nood.

Andere voorbeelden in de nabije omgeving zijn de Egmondse abdij en het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouw ter Nood. Zij zijn in het gebied van de strandwal een uiting van de verzuilde samenleving, waarbij katholieken en protestanten ieder ook hun eigen gezondheidszorgvoorzieningen hadden.


Dit is het fundament voor de visie die GGZ NHN heeft over de herbestemming van het rijksmonument en landgoed St. Willibrordus in Heiloo. De Cultuurkoepel heeft haar functie als kloosterkapel en kerkgebouw gehad en haar bruikbaarheid afgestaan aan een ander doel en is een mutli-functioneel activiteitencentrum geworden.

Het monumentale pand van circa 13.000 m2 en het landgoed, met een totale oppervlakte van 24 hectare, verkeren weer in goede staat, waarbij bijzondere architectonische stijlelementen, ornamenten en zelfs veel van de oorspronkelijke inventaris bewaard zijn gebleven.


Download volledig artikel


Een diversiteit aan activiteiten

De diversiteit van activiteiten die op het landgoed worden uitgeoefend zijn bijzonder. Een locatie waar mensen niet alleen werken en wonen maar ook plezier hebben.

  • Iedere dag komen inwoners van Heiloo naar het gezondheid centrum de Strandwal. Ze komen met eigen vervoer of met de buurtbus.
  • De voormalige paviljoens Paulus en Cornelius (rijksmonumenten) zijn ingericht als koopappartementen.
  • De sportzalen worden niet alleen voor psychiatrische behandeling gebruikt. De leerlingen van de basisscholen uit Ypestein volgen daar de gymnastiek lessen.
  • Het hoofdgebouw aan de Kennemerstraatweg biedt onderdak aan 100 ondernemers en vormen het Willibrordus Business Centrum. De keuken biedt onderdak aan kunstenaars en een kaasmakerij.
  • In het activiteiten centrum is een timmerwinkel, drukkerij en montagehal te vinden. In die omgeving vind u ook de kwekerij, theeschenkerij, galerie de Buitenkans en de vlinder- en buurttuin.

Kortom een bijzonder landgoed waar veel valt te zien en te beleven.

2015 is een Willibrordusjaar. In de cultuurkoepel en op het landgoed vinden in dat kader festiviteiten plaats. Speciaal zijn de kleurrijke activiteiten aan de achterzijde van het terrein plaats vinden.

Via onderstaande links kan u meer informatie vinden: